Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, anunţă că, joi, Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii de insolvenţă în cazul companiei şi reintroducerea acesteia în circuitul economic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea prin care Electrocentrale Bucureşti SA a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost admisă în 6 octombrie 2016, la Tribunalul Bucureşti.

”ELCEN a acoperit în totalitate creanţele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară şi, implicit, a procedurii de insolvenţă prevede stingerea tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare şi a creanţelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a decis astăzi, 02 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ieşirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanţare puse la dispoziţie de instituţii financiare naţionale şi internaţionale, pentru a-şi eficientiza CET-urile pe care le deţine. În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiţii, şi anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficienţă.

Astfel, se va urmări implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud.

”Studiul de Fezabilitate pentru această investiţie a fost finalizat. Soluţia optimă în SF prevede realizarea unei capacităţi noi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, în incinta CET Bucureşti Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe şi energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparaţie, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW. Ţinând cont de estimările Dispecerului Energetic Naţional care avertizează că deficitul de energie electrică din producţia internă pentru acoperirea consumului va creşte masiv mai ales în condiţii de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcţiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuţie majoră la menţinerea siguranţei în alimentarea cu energie electrică”, scrie în comunicat.

Totodată, rerprezentanţii companiei arată că acea cantitate de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă şi căldură a consumatorilor arondaţi acestei centrale. Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica şi electrică cu o eficienţă globală de aprox. 86-90% şi reduceri semnificative a emisiilor. 

De asemenea, se are în vedere eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 şi actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condiţiile de piaţă actuale. Soluţia optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe şi 35 Gcal/h, având o eficienţă globală de aprox. 84-90%, cu funcţionare gaz natural şi în amestec cu hidrogen. 

Alte obiective vizează implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoare termice în cadrul CET Progresu, cu o putere electrică instalată de 50 MWe şi o putere termică instalată de 50 MWt, valorificarea suprafeţelor libere din incintele ELCEN prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă, modernizarea capacităţilor existente / retehnologizarea unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăveşti, CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest.

Potrivit sursei citate, după modernizare şi eficientizare, CET-urile ELCEN vor asigura continuitatea prestării serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură către locuitorii Capitalei, vor contribui la securitatea aprovizionării cu energie, mai ales în contextul penuriei de capacităţi de producţie şi al crizei energetice actuale, vor asigura creşterea eficienţei energetice şi, implicit, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea costurilor şi a dependenţei de importuri, vor contribui semnificativ la realizarea tranziţiei energetice, prin cogenerare de înaltă eficienţă, flexibilă, constantă, o tehnologie matură şi sigură, mai ales în momentele de producere insuficientă, intermitentă de energie electrică regenerabilă sau în caz de hazarde naturale. Unităţile de cogenerare sunt adaptate la diferitele surse de energie, deoarece pot funcţiona cu diferite amestecuri de gaze regenerabile.

”Ieşirea din insolvenţă permite ELCEN punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare care să asigure suportul la nivel local, naţional şi european prin implementarea rapidă şi eficientă a tehnologiilor adecvate, corelate cu cerinţele de mediu şi cu noua realitate geopolitică de pe piaţa energiei”, mai arată compania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.