Electrocentrale Bucureşti (Elcen) riscă să piardă CET Progresu din cauza unei datorii de 200 de milioane de lei pe care o are către Romgaz, care va pune sechestru pe centrala termică începând din 2 iulie, a declarat miercuri, directorul general al Elcen, Marcel Nicolaescu, precizând că va face toate eforturile pentru a evita acest lucru, inclusiv că va încerca o negociere pentru eşalonarea datoriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Determinat de faptul că noi avem datorii la furnizorii de gaze, pentru faptul că nu am încasat debite de la RADET, avem un sechestru, începând cu 2 iulie, de către Romgaz pentru o datorie de 200 de milioane de lei, un sechestru care nu vreau să mă gândesc, e pus pe o centrală şi nu vreau să-mi aduc aminte că se întâmplă acelaşi lucru ca acum câţiva ani când, pentru aceleaşi datorii pe care ELCEN le avea la furnizorii de gaze, a trebuit să dăm în plată o centrală, Iernut, pentru datorii. Nu vreau să mă gândesc la acest lucru”, a spus, Marcel Nicolaescu după întâlnirea cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi cu primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Directorul general al Elcen a mai spus că luni va merge la Mediaş pentru a negocia cu reprezentanţii Romgaz o eventuală eşalonare a datoriei, în contextul în care au început deja discuţiile privind recuperarea datoriilor pe care RADET le are la Elcen.

“Luni mă voi deplasa la Mediaş, împreună cu echipa mea de la Elcen, pentru a negocia cu Romgaz de aşa manieră încât să eşalonăm aceste 200 de milioane în perspectiva în care găsim înţelegere, şi sunt convins că vom găsi, la doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, să eşalonăm şi datoria RADET către noi. O să eşalonăm şi noi de aşa manieră încât să nu ajungem pentru a doua oară să dăm o centrală în plată. Vom face toate eforturile. Este vorba de CET Progresu”, a spus Nicolaescu.

RADET şi Elcen sunt în centru unui blocaj financiar care riscă să pună în pericol livrarea apei calde şi a căldurii pentru bucureştenii care au rămas în sistemul centralizat de încălzire.

RADET a început să acumuleze datorii către Elcen încă din anul 1996, ajungând în prezent la datorii totale de 3,6 miliarde lei (800 milioane euro), potrivit unui raport publicat recent de Ministerul Energiei.

La rândul său, din cauza neîncasării banilor de la RADET, Elcen a acumulat datorii totale de 1,74 miliarde lei, din care 822 milioane lei sunt către bugetul de stat, alte 540 milioane lei către furnizorii de combustibili, iar 383 milioane lei sunt creditele de rambursat.

Compania Elcen, controlată de Ministerul Energiei, este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET este o regie gestionată de Consiliul General al Capitalei şi asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. În cele şase sectoare ale Capitalei mai există în prezent 566.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.