Perioada de boom economic din 2007-2008 a însemnat o creştere accelerată a creditării, şi cum directorii de bănci erau foarte interesaţi să dea împrumuturi mari pentru achiziţia de imobile vorbeau des cu şefii de agenţii imobiliare, ce ce nu s-a mai întâmplat după criză, când situaţia s-a schimbat radical, iar la telefon răpundea doar robotul telefonic, spune proprietarul agenţiei imobiliare Regatta Real Estate, Eduard Uzunov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criza din 2008 a însemnat reducerea bruscă a creditării la nivel global, ceea ce a afectat în special segmentul imobiliar. În România, preţurile apartamentelor au scăzut şi cu 50%.

”Îi sunam pe toţi preşedinţii de bănci, inclusiv pe un vicepreşedinte BCR, să-mi spună despre un client sau altul care voia un credit de milioane de euro pentru achiziţia de imobile. Îmi spuneau toţi <hai să vindem bani>, era un avânt extraordinar”, povesteşte proprietarul agenţiei imobiliare Regatta Real Estate.

După criză, însă, toată lumea a devenit brusc interesată de vinderea imobilelor deţinute, nu de cumpărarea lor şi de acordarea de credite. În România, creditarea a fost însă mai redusă decât în alte ţări din Europa, graţie unei atitudini mai rezervate a Băncii Naţionale a României (BNR), care nu a fost foarte entuziasmată de acest avânt al creditării, mai spune Eduard Uzunov.

În prezent, nu există riscul apariţiei unei bule speculative datorită prudenţei manifestate de bănci în această perioadă, în ciuda faptului că circa un sfert dintre clienţi cumpără case pentru a le revinde.

”Există investitori care cumpără, să zicem, cu 600.000 de euro o casă, mai investesc în ea 500.000 de euro şi reuşesc să o vândă cu aproape 2 milioane de euro”, a explicat Eduard Uzunov.

Cel puţin pe segmentul imobilelor de lux, preţurile rămân semnificativ mai mici decât în 2008. Astfel, în zona Primăverii, preţurile terenurilor variază între 2.000 şi 4.000 de euro pe metrul pătrat, iar apartamentele se vând cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro metrul pătrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.