EDP intenţionează să investească 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte eoliene regenerabile în ocean până în 2025, consolidându-şi angajamentul de a accelera tranziţia energetică, inclusiv prin eoliene offshore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”EDP intenţionează să investească 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte eoliene regenerabile în ocean până în 2025, consolidându-şi angajamentul de a accelera tranziţia energetică, inclusiv prin eoliene offshore. Săptămâna viitoare, grupul va participa la Conferinţa Oceanului promovată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru a-şi anunţa strategia de investiţii şi angajamentele de sustenabilitate în acest segment”, anunţă grupul.

Conform Planului Strategic al EDP prezentat în 2021, grupul va contribui cu 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini atingerea obiectivelor de creştere a capacităţii eoliene ale Ocean Winds (OW) – societatea mixtă deţinută în proporţie de 50/50 de EDPR şi Engie – lider în industria platformelor plutitoare offshore.

Până în 2025 OW intenţionează să adauge un total de 5 până la 7 GW energie din proiectele deja în exploatare sau în construcţie şi 5 până la 10 GW din proiectele în stadiu avansat de dezvoltare.

De la înfiinţarea sa în 2020, OW a crescut de la 1,5 GW de proiecte în construcţie şi 4 GW în dezvoltare, la un portofoliu total de peste 11 GW, fiind acum prezent în şapte ţări. Proiectele offshore ale OW reprezintă un motor al economiei albastre şi sunt pe deplin aliniate cu angajamentele EDP în materie de sustenabilitate faţă de planetă, inclusiv prin promovarea cooperării strânse cu ecosistemele şi comunităţile locale.

În prezent, capacitatea eoliană offshore instalată în lume este de aproximativ 40 GW şi este de aşteptat să ajungă la peste 200 GW până în 2030 şi la peste 1500 GW până în 2050. 

Săptămâna viitoare, EDP va participa la Conferinţa Oceanului promovată de ONU – în perioada 27 iunie – 1 iulie la Lisabona – anunţând planurile sale de investiţii în proiecte eoliene regenerabile în ocean, în conformitate cu obiectivul său de a elimina producţia de cărbune până în 2025 şi de a deveni 100% verde până în 2030.

”Întâlnirea va servi drept platformă pentru ca grupul să îşi consolideze rolul activ în promovarea sustenabilităţii oceanului într-un moment atât de critic, pentru a creşte ambiţia şi a mobiliza eforturile colective în acest domeniu, având în vedere provocările cu care se confruntă planeta, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Conferinţa va oferi o oportunitate de a discuta despre proiecte inovatoare legate de ocean, cum ar fi Windfloat Atlantic, proiectul pionier plutitor offshore din Viana do Castelo – tehnologia care va avea probabil cea mai rapidă creştere în domeniul eolianului offshore”, anunţă grupul.

Pentru a face un pas înainte în angajamentele sale faţă de ocean, EDP, EDP Renewables şi Ocean Winds s-au alăturat recent celor nouă Principii pentru Oceanul Durabil, stabilite de Pactul Global al ONU (o iniţiativă specială a Secretarului General al ONU dedicată mobilizării de sustenabilitate a companiilor) care oferă un cadru pentru practicarea afacerilor durabile în toate industriile şi regiunile. Devenind semnatar, EDP Group recunoaşte urgenţa şi importanţa globală a garantării unui ocean sănătos şi îşi asumă angajamentul de a promova sustenabilitatea oceanului pentru generaţiile actuale şi viitoare.

„Este timpul pentru o acţiune coerentă şi colectivă pentru a transforma lumea într-un loc mai bun pentru generaţiile viitoare. EDP va continua să contribuie la această schimbare cu obiective ambiţioase de tranziţie energetică, inclusiv în domeniul eolian offshore şi fotovoltaic plutitor. Pe lângă un potenţial de afaceri ridicat, aceste segmente au beneficii clare economice şi de mediu, pe care EDP le va promova în continuare, împreună cu sustenabilitatea oceanului, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU şi cu obiectivele stabilite în Acordul de la Paris”, spune Miguel Stilwell d'Andrade, CEO al EDP.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 26 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Are sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston,  São Paulo şi Singapore. Activele sale includ eoliene onshore, campuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) şi tehnologii comeplementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei şi hidrogen verde.

EDPR este o companie din  grupul EDP (Euronext: EDP), lider în tranziţia energetică cu un focus pe decarbonizare. Pe lângă prezenţa sa puternică în energie regenerabilă (cu EDPR şi operaţiile hidro), EDP are o prezenţă puternică pe pieţele din Portugalia, Spania şi Brazilia, ce includ reţele electrice, soluţii pentru consumatori şi management energetic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.