Preşedintele Donald Trump a renunţat marţi la ameninţările cu demiterea preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, după zile de intensificare a criticilor la adresa şefului băncii centrale pentru că nu a redus ratele dobânzilor. În acelaşi ton destinat dezescaladării şi temperării reacţiilor pe burse, Donald Trump, a semnalat o posibilă schimbare de situaţie în războiul său comercial cu China, afirmând că tarifele ridicate la mărfurile chinezeşti vor „scădea substanţial”, deşi „nu vor fi zero”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Nu am nicio intenţie de a-l demite”, a declarat Trump reporterilor, marţi, în Biroul Oval. „Aş vrea să îl văd puţin mai activ în ceea ce priveşte ideea sa de a reduce ratele dobânzilor”, a adăugat şeful Casei Albe.

Această dezescaladare a atras imediat aprecierea Wall Street, contractele futures pe indicii bursieri urcând cu aproape 2% la reluarea tranzacţiilor, marţi seara. Acţiunile, obligaţiunile şi dolarul american scăzuseră luni, după ce Trump l-a atacat în mod repetat pe Powell în weekendul sărbătorilor de Paşte pentru că nu a mai redus ratele dobânzilor de când preşedintele a revenit la Casa Albă, în ianuarie.

Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României

De asemenea, în sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu reporterii de marţi, Trump şi-a exprimat optimismul că un acord comercial cu China ar putea reduce „substanţial” tarifele, ceea ce a oferit, de asemenea, un impuls pentru investitori. El a declarat că un acord ar duce la reducerea „substanţială” a tarifelor la mărfurile chinezeşti, sugerând că un acord final nu va fi „nici pe departe aproape” de ratele tarifare actuale. Dar „nu va fi zero”, a adăugat el.

Combinaţia dintre lansarea dificilă a tarifelor impuse de Trump şi, mai recent, criticile repetate ale acestuia la adresa lui Powell şi a Fed au zdruncinat investitorii şi au intensificat vânzările de active americane, inclusiv acţiuni, titluri de trezorerie americane şi dolari.

Atacurile lui Trump au fost adesea însoţite de remarci ameninţătoare, cum ar fi postarea de săptămâna trecută de pe reţelele sociale potrivit căreia încetarea mandatului lui Powell în calitate de preşedinte al Fed se poate întâmpla fulgerător şi alte atacuri mai personale, numindu-l pe Powell „un mare ratat”. Ameninţările au speriat pieţele financiare, care consideră că independenţa Fed este esenţială pentru susţinerea credibilităţii sale ca cea mai influentă bancă centrală din lume şi ca piatră de temelie a stabilităţii financiare globale.

Dar, în timp ce Trump pare să fi lăsat deoparte aceste ameninţări pentru moment, criticile sale la adresa politicii ratei Fed rămân la fel de ascuţite. „Credem că este un moment perfect pentru a reduce rata şi am dori ca preşedintele nostru să acţioneze mai rapid sau măcar la timp, să nu fie în întârziere”, a declarat Trump.

O DISPUTĂ MAI VECHE

Supărarea lui Trump faţă de Powell datează din primul mandat al republicanului la Casa Albă. Chiar Trump l-a promovat pe Powell de la funcţia de membru al Consiliului guvernatorilor Fed la cea de şef al băncii centrale, dar a fost curând iritat de creşterile continue ale ratelor sub conducerea lui Powell. Trump s-a gândit în mod deschis să îl demită pe Powell, dar în cele din urmă a fost descurajat de consilierii săi.

Nu este însă clar dacă Trump are această autoritate. La rândul său, Powell insistă asupra faptului că Legea privind Rezervele Federale din 1913, care a creat banca centrală, nu va permite acest lucru. Trump, între timp, a declarat că, dacă ar dori ca Powell să plece, acesta ar fi plecat „foarte repede”.

Legea stipulează că cei şapte guvernatori ai Fed, numiţi de preşedinte şi confirmaţi de Senat pentru mandate eşalonate de 14 ani, pot fi revocaţi doar pentru un „motiv” - despre care s-a crezut mult timp că înseamnă conduită necorespunzătoare, nu dezacord politic.

Legea omite trimiterea clară la limitele care permit revocarea în descrierea mandatului de patru ani al preşedintelui Fed, care este unul dintre cei şapte guvernatori.

Retorica dură a lui Trump a venit în paralel cu procesele care se desfăşoară în prezent cu privire la concedierea de către acesta a unor funcţionari din alte comisii şi agenţii federale independente. Acestea sunt urmărite îndeaproape în cercurile Fed, ca potenţiali indicatori pentru a stabili dacă Trump are autoritatea de a concedia funcţionari ai Fed, despre care se presupune de mult timp că sunt capabili să aplice o politică monetară lipsită de influenţă politică.

TARIFELE LUI TRUMP, FACTOR DE ÎNGRIJORARE

Fed a redus ratele dobânzilor cu un punct procentual la sfârşitul anului trecut, până la intervalul actual de 4,25% - 4,50%, dar le-a menţinut neschimbate în cele două reuniuni de politică monetară convocate de când Trump s-a întors la Casa Albă. Următoarea şedinţă de stabilire a ratelor Fed are loc peste două săptămâni.

Factorii de decizie ai Fed sunt îngrijoraţi de faptul că tarifele agresive lansate de Trump de la începutul lunii februarie ar putea reaprinde inflaţia. Deja consideră că inflaţia îşi revine mai greu decât se aşteptau, ţinta lor fiind de 2%. În acelaşi timp, factorii de decizie politică se tem că sarcina lor ar putea fi complicată şi mai mult dacă tarifele încetinesc creşterea şi duc la creşterea şomajului, presând în acelaşi timp inflaţia în sus.

Rezultatul este o atitudine de aşteptare în ceea ce priveşte reducerile suplimentare ale ratelor, deşi majoritatea factorilor de decizie continuă să considere probabile unele reduceri ale ratelor în cursul acestui an.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus marţi perspectivele de creştere economică atât pentru SUA, cât şi pentru întreaga lume în acest an, politica tarifară a lui Trump fiind motivul principal al reducerii.

UN TON MAI CONCILIANT FAŢĂ DE CHINA

În aceste condiţii, Donald Trump a semnalat marţi şi o posibilă răsturnare de situaţie în războiul său comercial cu China, afirmând că tarifele ridicate pentru produsele chinezeşti „vor scădea substanţial, dar nu vor fi zero”.

Comentariile lui Trump, făcute marţi în cadrul unui eveniment de presă la Casa Albă, par să marcheze o retorică îmblânzită după săptămâni de poziţii dure şi represalii reciproce care au dus tarifele impuse Chinei la un nivel uluitor de 145%.

„145% este foarte mare, nu va fi atât de mare”, a declarat Trump marţi într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu reporterii în Biroul Oval. „Nu va fi nici pe departe atât de mare. Va scădea substanţial. Dar nu va fi zero”, a încercat el să liniştească apele.

Trump a făcut aceste comentarii atunci când a fost întrebat despre remarcile secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, făcute mai devreme în cursul zilei, potrivit cărora ratele tarifare ridicate dintre Statele Unite şi China au blocat efectiv comerţul dintre cele două economii. Bessent a declarat la o conferinţă privată de investiţii găzduită de JP Morgan Chase că războiul comercial cu China este nesustenabil şi că se aşteaptă ca lupta să se detensioneze în viitorul foarte apropiat, a confirmat pentru CNN o persoană familiarizată cu această chestiune. În loc de o ruptură dură sau o decuplare completă între Statele Unite şi China, Bessent le-a spus investitorilor că obiectivul este de a avea o reechilibrare a comerţului, a declarat sursa pentru CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.