Guvernul îşi propune să realizeze o reformă a achiziţiilor publice, care să aibă ca efect introducerea unur noi reguli de cheltuiere a banilor publici, care trebuie să se realizeze în acelaşi mod în care sunt cheltuiţi şi banii privaţi, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la o conferinţă de bilanţ a Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice (ANAP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a apreciat că reforma din domeniul achiziţiilor publice duce la dispariţia unora dintre criteriile folosite în prezent pentru cheltuirea fondurilor publice şi este esenţială pentru a atrage în mod eficient fondurile europene.

"Trebuie să impunem aceleaşi reguli în cheltuirea banilor publici ca şi cele impuse în cheltuirea banilor privaţi. În caz contrar, nu vom putea avea un proces transparent de cheltuire a banilor publici", a afirmat Dragu.

ANAP, agenţie creată anul trecut pentru a supraveghea procesul achiziţiilor publice din România, verifică întregul proces al unei achiziţii.

Anul trecut, ANAP a evaluat 49.510 documentaţii de atribuire, alte  51 fiind reportate din 2014, potrivit datelor prezentate de instituţie.

Transparenţa şi eficienţa achiziţiilor publice ar trebui să fie îmbunătăţite printr-un un pachet de legi depus anul trecut în Parlament de către Guvern.

"Dacă legile care transpun directivele europene nu vor fi votate, va fi afectata activitatea de absorbtie a fondurilor europene pe programul 2014-2020", a afirmat preşedintele ANAP, Bogdan Puşcaş, care speră ca pachetul să fie votat până în 18 aprilie.

ANAP a iniţiat o etapă de preconsultare publică pe marginea proiectelor normelor de aplicare a legilor privind achiziţiile publice, care ar urma să fie aprobate după intrarea în vigoare a legilor.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viata al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii. produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.