Preşedintele american Donald Trump a respins marţi îngrijorările legate de războiul comercial de lungă durată cu China, în timp ce Beijingul a avertizat că decizia Washingtonului de a-l eticheta drept manipulator de monedă ar provoca haos pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump, care luna trecută a anunţat că va impune tarife de 20% pentru restul importurilor care nu sunt încă penalizate, de 300 de miliarde de dolari din China, a spus că investiţiile curg în economia americană. Preşedintele a promis totodată să îi susţină pe fermierii americani în faţa măsurilor chineze de retorsiune.

China a oprit achiziţiile de produse agricole din Statele Unite şi a mărit probabilitatea impunerii unor tarife suplimentare pentru produsele agricole americane,

”Sume uriaşe de bani din China şi alte regiuni ale lumii curg în Statele Unite datorită siguranţei, investiţiilor şi dobânzilor. Ne aflăm pe o poziţie foarte bună”, a scris Trump pe Twitter.

Mărind presiunea asupra Chinei, Departamentul Trezoreriei a anunţat luni că a decis, pentru prima oară din 1994, că Beijingul manipulează yuanul.

Măsura are loc în urma deciziei Chinei de a lăsa yuanul să se deprecieze dincolo de nivelul de 7 unităţi pentru un dolar, pentru prima oară în peste 10 ani, agitând pieţele financiare şi diminuând speranţele pentru încheierea războiului comercial care a intrat în al doilea an.

Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai slabă evoluţie din 2019, dar principalii indici bursieri au revenit marţi pe creştere.

Banca centrală a Chinei a anunţat marţi că decizia Washingtonului de a denumi China manipulatoare de monedă va afecta grav ordinea financiară internaţională şi va provoca haos pe pieţele financiare, împiedicând în acelaşi timp redresarea economiei globale.

China ”nu s-a folosit şi nu se va folosi de cursul de schimb ca instrument în disputele comerciale”, afirmă Banca Populară a Chinei în primul său răspuns oficial la decizia SUA.

“China a recomandat SUA să abţină înainte de a se arunca în prăpastie, să fie atente la erori şi să se întoarcă de pe un drum greşit”, potrivit băncii centrale.

 

Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, a declarat marţi, la CNBC, că administraţia Trump vrea să continue discuiile comerciale cu China şi intenşionează să primească o delegaţie chineză pentru noi negocieri, în septembrie.

Kudlow a spus că progresul către un acord ar putea schimba perspectiva tarifelor americane, adăugând: ”Este nevoie de doi pentru un tango”.

El a adăugat că economia americană este încă într-o situaţie bună şi că nu sunt semne ale unei recesiuni mondiale, în pofida îngrijorărilor în creştere că blocajul dintre Statele Unite şi China încetineşte activităţile de producţie la nivel mondial.

Global Times, un tabloid al publicaţiei People’s Daily al Partidului Comunist, a relatat că Statele Unite au acţionat din motivaţie politică, pentru  ”a-şi vărsa mânia”.

”China nu se mai aşteaptă la bună-credinţă din partea SUA”, a scris pe Twitter Hu Xijin, redactorul şef al publicaţiei.

Presa de stat chineză a mai avertizat că Beijingul s-ar putea folosi de poziţia dominantă de exportator de pământuri rare în SUA, ca instrument în disputa comercială. Materialele sunt utilizate la dispozitive multiple, de la iPhone-uri la echipamente militare.

Acţiunile unor companii din sectorul pământurilor rare au crescut marţi, pe fondul speculaţiilor că acest domeniu va deveni viitorul front al războiului comercial.

Beijingul ar putea totodată să intensifice presiunile asupra companiilor americane cu activităţi în China.

În luna iunie, China a emis o atenţionare de călătorie, avertizând turiştii chinezi în legătură cu riscurile din SUA, menţionând violenţa armată, jafurile şi furturile.

Air China a anunţat marţi că va suspenda zborurile pe ruta Beijing-Honolulu, de pe 27 august, în urma revizuirii reţelei sale.

Un alt semn de deteriorare a relaţiilor, Ministerul Comerţului din China a anunţat în timpul nopţii că firmele sale au oprit achiziţiile de produse agricole americane, ca răspuns la cel mai recent avertisment al Washingtonului referitor la aplicarea unor tarife noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.