Dolarul a consemnat, joi, cea mai mare scădere după 2017, punând capăt unui an haotic, în care moneda a fost folosită ca plasament sigur în martie, când panica provocată de răspândirea Covid-19 a atins nivelul maxim în Statele Unite, înainte de a scădea în urma măsurilor de stimulare fără precedent luate de Rezerva Federală (Fed) pentru susţinerea economiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moneda americană a atins în martie un maxim al ultimilor trei ani, de 102,99, faţă de un coş de monede, înainte de a încheia anul la 89,96, în declin cu 6,77% pe ansamblul anului, şi cu 12,65% faţă de maximul din martie.

Atractivitatea dolarului a scăzut ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor economice, pe fondul începerii campaniilor de vaccinare, a dobânzilor extrem de scăzute şi a achiziţiilor de obligaţiuni ale Fed.

Alţi factori care vor afecta atractivitatea dolarului în 2021 sunt aşteptările referitoare la adoptarea unor măsuri de stimulare suplimentare de către autorităţile americane şi creşterea deficitului bugetar şi al celui de cont curent.

„Mă aştept ca dolarul să se deprecieze în continuare în următorii câţiva ani, în condiţiile în care Fed va menţine dobânzile la zero şi bilanţul contabil uriaş”, a declarat Kevin Boscher, director pentru investiţii la firma de administrare a activelor Ravenscroft.

”Magnitudinea acelor deficite minimizează orice altă economie majoră”, a spus acesta.

Euro a încheiat tranzacţiile la 1,2215 dolari pe unitate, în urcare cu 8,97% pe ansamblul anului. Euro a a urcat miercuri la 1,2310 dolari pe unite, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2018, dar creşterea a fost atenuată ulterior, investitorii marcând profiturile.

Dolarul australian şi dolarul neo-zeelandez au atins, joi, cele mai ridicate niveluri consemnate după aprilie 2018, în raport cu dolarul american. Ulterior au mai atenuat creşterile şi au încheiat  anul în urcare cu 9,76%, respectiv cu 6,82% faţă de dolarul american.

Dolarul a scăzut în acest an cu 4,9% în raport cu moneda japoneză, la 103,25 yeni pe unitate.

Moneda americană a scăzut cu 12,09% faţă de coroana suedeză, încheind anul la 8,2176 coroane pe unitate.

Bitcoin a consemnat, joi, un maxim record, de 29.300 de dolari pe unitate, iar avansul din acest an este de peste 300%.

Lira sterlină a închis în creştere cu 2,98%, la 1,3656 dolari pe unitate, după un an plin de incertitudini legate de Brexit. Pe parcursul şedinţei de joi lira a atins 1,3686 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018.

Moneda americană a scăzut în acest an cu 1,79% faţă de dolarul candian, încheind anul la 1,2755 dolari canadieni pe unitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.