Distrigaz Sud, distribuitor de gaze naturale controlat de grupul francez Engie, a pus joi poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, a anunţat compania Elcen, care susţine că, din această cauză, ar putea fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând de sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor.

"Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti", a anunţat Elcen, într-un comunicat remis News.ro.

Elcen susţine că, din această cauză, ar putea întrrerupe producţia începând de sâmbătă.

"Din cauza acestui blocaj, Elcen se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată", a precizat Elcen.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere a fost achitată după data scadentă de către Elcen, care motivează situaţia prin neplata de către RADET a obligaţiilor către Electrocentrale Bucureşti.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

Elcen menţionează că, în acest moment, "Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către Elcen".

Legislaţia prevede că plata subvenţiei trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului, iar Elcen consideră că scadenţa plăţii a fost depăşită în mod nejustificat.

Marţi, Distrigaz Sud Reţele a decis limitarea furnizării de gaze naturale către Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din Bucureşti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi agentului termic.

Măsura, susţine compania, vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare şi a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eşalonării debitelor.

În cele şase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienţi branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, în 566.000 de apartamente.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.