Banca Europeană de Investiţii a încheiat un nou acord de împrumut de 120 milioane euro cu Distribuţie Energie Electrică România S.A. (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica, bani ce vor fi folosiţi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Banca Europeană de Investiţii a încheiat astăzi, oficial, un nou împrumut de 120 milioane EUR cu Distribuţie Energie Electrică România S.A. (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica. Prima finanţare realizată de Banca Europeană de Investiţii pentru DEER va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară, inclusiv modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea staţiilor electrice şi instalarea componentelor pentru automatizarea reţelei în România”, a anunţat banca.

Împrumutul de 120 milioane de euro, oferit pe o perioada de 15 ani, prima parte a sprijinului BEI de 210 milioane de euro pentru investiţiile în infrastructura energetică a  DEER şi acordul de garanţie aferent au fost semnate la Bucureşti de către Corina Popescu, CEO Electrica, Valentin Brănescu, CEO interimar al DEER, respectiv, Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, în prezenţa ministrului român al energiei Virgil-Daniel Popescu.

 „Extinderea investiţiilor în distribuţia energiei este crucială pentru îmbunătăţirea fiabilităţii reţelei, valorificarea potenţialului energiei regenerabile din România şi contribuţia la tranziţia energetică a Europei. Salut sprijinul Băncii Europene de Investiţii în valoare de 120 de milioane euro pentru investiţiile în energie din România şi noul lor parteneriat cu Grupul Electrica”, a declarat Virgil-Daniel Popescu, ministrul român al Energiei.

Grupul Electrica anunţă că urmăreşte în mod activ opţiuni pentru diversificarea surselor sale de finanţare, având în vedere oportunităţile de dezvoltare a afacerii şi planul ambiţios de investiţii.

”Pe segmentul de distribuţie, Grupul Electrica se angajează să realizeze investiţii care îmbunătăţesc performanţa operaţională, îmbunătăţesc calitatea serviciilor şi optimizează costurile pentru consumatorul final, deschizând calea pentru o reţea mai inteligentă în România. Primul împrumut de 120 de milioane de euro parte a unei facilităţi de 210 milioane de euro convenite cu Banca Europeană de Investiţii va ajuta Electrica să satisfacă mai bine nevoile de energie ale celor 3,8 milioane de clienţi ai noştri în anii următori şi să sprijine tranziţia verde în România”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

 Banca Europeană de Investiţii precizează că se angajează să consolideze sprijinul pentru investiţiile energetice cu impact ridicat în România.

”Suntem încântaţi să acordăm prima noastră finanţare pentru Grupul Electrica in vederea  sprijinirii investiţiilor pentru transformare, pentru sporirea capacitaţii reţelei de distribuţie a energiei electrice din România, pentru a răspunde cererii în creştere, pentru a îmbunătăţi calitatea aprovizionării cu energie electrică şi pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare pe termen lung”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil cu operaţiunile de energie şi împrumuturi din România.

Noul împrumut BEI va finanţa până la 75% din investiţiile eligibile identificate de DEER. Acesta depăşeşte limita normală de finanţare de 50% a BEI şi reflectă un angajament sporit în regiunile care beneficiază de Fondul de Modernizare în cadrul pachetului de tranziţie energetică al BEI.

Noua investiţie va moderniza distribuţia energiei electrice, va reduce pierderile de energie şi va îmbunătăţi fiabilitatea generală a reţelei în Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Bihor şi Satu Mare.

Modernizarea distribuţiei de energie electrică a operatorului din Grupul Electrica va permite conectarea a peste 180.000 de clienţi noi şi integrarea pe termen lung a energiei regenerabile în România.

Mai mult, implementarea contoarelor inteligente va contribui la o operare mai eficientă a reţelei.

Noua investiţie in reţeaua Electrica, susţinută de BEI, va spori furnizarea de energie modernă şi fiabilă la preţuri accesibile (ODD 7), va sprijini o creştere economică incluzivă şi durabilă (ODD 8) şi acţiunile climatice (ODD 13).

Din 1991, Banca Europeană de Investiţii a acordat finanţări de peste 1,2 miliarde euro pentru investiţii în energie în România.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, acoperind 18 judeţe, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Cu o tradiţie de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru  peste 3,8 milioane de utilizatori, printr-o reţea de distribuţie de aproximativ 198.988 de kilometri.

Din 2014, după oferta publica iniţială, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 4,39 miliarde lei investiţi.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.