David O'Reilly, director pentru cercetare ştiinţifică la BAT, a vorbit la Global Tobacco & Nicotine Forum (GTNF) de la Londra, unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din industrie, despre responsabilitatea pe care o au factorii decizionali în vederea reglementării produselor pe bază de tutun şi despre nevoia pentru o cercetare solidă în domeniu şi o transmitere corectă a informaţiilor despre produsele alternative la fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O'Reilly a declarat: „Reducerea riscului la care sunt supuşi consumatorii produselor din tutun (Tobacco Harm Reduction - THR, n.r.) este una dintre cele mai importante politici de sănătate publică din prezent. Poate oferi un real efect cuantificabil privind sănătatea, prin faptul că permite fumătorilor care continuă să fumeze o alternativă la ţigarete. Este practică, e realizabilă şi e bazată pe dovezi”.

El a subliniat câteva lucruri esenţiale pentru consolidarea şi accelerarea THR.

„În ciuda numeroaselor dovezi solide, există confuzie şi, probabil, o percepţie eronată legat de produsele alternative pe bază de tutun şi nicotină şi legat de potenţialul lor de a reduce riscul şi de a îmbunătăţi sănătatea publică”.

O'Reilly a atras atenţia asupra pericolelor dezinformării şi a excluderii cercetărilor industriei, care pot fi foarte importante pentru societate.

De exemplu, o analiză a peste 50 de studii realizate pe 13.000 de adulţi fumători, a punctat el, arată că mai mulţi oameni au încetat să fumeze pentru cel puţin şase luni folosind ţigări electronice pe bază de nicotină în loc de tratamente pe bază de nicotină sau ţigări electronice fără nicotină. „Dacă cercetarea noastră nu este disponibilă sau acceptată, cum ar putea fi evaluată şi accesată pentru a avea o imagine completă a THR bazată pe totalitatea dovezilor? Nu trebuie să avem o politică bazată doar pe o parte a ştiinţei”.

El a mai spus că este nevoie de analizarea dovezilor, de o consultare transparentă cu factorii decizionali şi de un cadru de lucru clar. A dat exemplu „evaluarea obiectivă” a FDA, inclusiv a riscurilor şi nivelului de reducere a riscului, pentru mai multe produse alternative, pentru care Administraţia a cerut date ştiinţifice: „Cred că şi alte organisme de reglementare din lume ar trebui să adopte o abordare bazată pe dovezi pentru reglementarea produselor cu risc redus”.

La fel de dăunătoare ca cenzura sunt studiile sărăcăcioase, a mai afirmat el, „iar acestea au fost multe în ultimii ani (...) unele au fost retrase, dar multe altele au rămas în literatură”. „Din punctul meu de vedere, în primul rând suntem oameni de ştiinţă, indiferent unde efectuăm cercetarea sau ce organizaţie reprezentăm, şi nu vreau să văd decât cercetare solidă de oriunde sau oricine a generat-o”.

Cel mai important, a completat directorul pentru cercetare ştiinţifică din BAT, este ca în concepţia publică nicotina să fie separată de produsele pe bază de combustie. „Este probabil cea mai mare barieră în ceea ce priveşte THR acum (...) Când 40% dintre fumători cred că nicotina este primul sau al doilea cel mai periculos component din ţigări, mai dăunător ca fumul, şi când aproximativ 50% cred că nicotina şi produsele din tutun sunt asociate cu cancerul, de ce ar crede oamenii în THR şi de ce ar face trecerea, dacă supraestimează riscul consumului de nicotină?”.

O'Reilly a încheiat explicând: „Nicotina a fost studiată pe larg. Are un profil de siguranţă bun. Nu este lipsită de riscuri şi dă dependenţă, dar marea parte a riscului din consumul de ţigări vine din substanţele nocive rezultate prin combustie. Factorii decizionali trebuie să recunoască asta şi să reflecte asta în reglementări. Trebuie să tragă o linie clară între fumat şi produsele fără ardere care conţin nicotină”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.