Combinatul Alro a pregătit pentru acest an investiţii de 61 de milioane de dolari în creşterea eficienţei energetice şi creşterea capacităţii de procesare deşeuri, iar alte 14,4 milioane de dolari vor fi investite la producătorul de alumină Alum Tulcea, a declarat luni pentru News.ro Genoveva Năstase, director financiar al Alro. Aceasta spune totodată că s-a înregistrat o creştere a cererii de aluminiu pe pieţele internaţionale, de la sfârşitul anului trecut până în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă de la sfârşitul anului trecut am constatat o creştere a cererii de aluminiu pe pieţele internaţionale, care s-a reflectat în cotaţia la Bursa Metalelor de la Londra (LME).  Trendul acesta a continuat şi în prima parte a anului. Cu toate acestea, piaţa internaţională a aluminiului este una ciclică, iar creşterile cotaţiilor pot fi urmate, la un moment dat de scăderi. Din acest motiv strategia noastră a fost să investim în eficientizarea continuă a costurilor de producţie. În acest fel am putut supravieţui unei crize internaţionale fără precedent pentru industria noastră şi putem capitaliza creşterea prezentă a cotaţiei aluminiului”, a declarat luni pentru News.ro Genoveva Năstase, director financiar al Alro.  

Pentru anul 2018, la Alro, a fost aprobat cel mai mare program de investiţii din ultimii zece ani.

„Un program de investiţii de 61 de milioane de dolari care vizează creşterea eficienţei energetice şi creşterea capacităţii de procesare deşeuri la Secţia Turnătorie ECO astfel încât sa se atingă o capacitate de 90.000 t/an, extinderea portofoliului de clienţi prin creşterea capacitaţilor de producţie din cadrul Alro Procesat, creşterea calităţii produselor Alro şi creşterea competitivităţii”, a adăugat oficialul Alro.

La Alum, programul de investiţii aprobat pentru 2018 este de 14,4 milioane de dolari şi se axează, printre altele, pe creşterea eficienţei energetice prin optimizarea proceselor de transfer termic şi de ardere, instalarea de noi echipamente pentru extinderea gamei de produse, astfel încât Alum să poată dezvolta produse noi pentru clienţi din afara grupului şi să crească siguranţa în exploatare.

Alro are totodată ca strategie consolidarea afacerii prin asigurarea tuturor elementelor necesare dezvoltării activităţii.

”Concret, am devenit producători integraţi de aluminiu, incluzând în grupul Alro mina de bauxită din Sierra Leone, producătorul de alumină de la Tulcea, producătorul de aluminiu primar şi cel de aluminiu prelucrat de la Slatina. În felul acesta ne-am asigurat funcţionalitatea întregului lanţ de producţie, de la materie primă, la produsul final”, a adăugat reprezentantul companiei.

De anul trecut, Alro a finalizat negocierile pentru o facilitate de credit de167 de milioane de dolari, care extinde de fapt cu trei ani creditul pentru capital de lucru în valoare de 137 de milioane de dolari, pe care Alro l-a semnat la sfârşitul lui 2015 şi care adaugă o nouă linie non-cash de 30 de milioane de dolari.

”În acest fel, creditul de tip revolving asigură finanţarea capitalului de lucru necesar, iar linia de finanţare non-cash poate fi utilizată pentru emiterea de acreditive şi de scrisori de garanţie pentru susţinerea activităţii operationale şi investiţionale”, precizează Genoveva Năstase.

De asemenea, Alro are în derulare un proiect cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru investiţii în cercetare-dezvoltare, cu rolul de a îmbunătăţi infrastructura de cercetare pentru plăcile din aliaj de aluminiu tratate termic. Aceste plăci sunt utilizate în aplicaţii industriale de înaltă calificare.

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), a înregistrat anul trecut un profit net preliminar de 318 de milioane de lei, în creştere de aproape cinci ori faţă de anul 2016 când acesta a fost de 67 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 2,47 miliarde de lei, comparativ cu 2,13 miliarde de lei, în 2016.

”Rezultatele financiare înregistrate de Alro în 2017 sunt cele mai bune din ultimii zece ani. Pentru 2018, bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor păstreaza şi consolidează rezultatele pozitive obţinute până în prezent. Anul 2018 a început în forţă, cu cotaţii ale aluminiului peste aşteptări. Planul de investiţii din 2018 ne va ajuta să creştem capacitatea de producţie pentru produsele cu valoare adaugată mare şi să creştem productivitatea echipamentelor existente”, mai spune Genoveva Năstase.

În aceste condiţii, Alro mizează pe o cifră de afaceri de 663 de milioane de dolari şi pe un profit brut de 108 milioane de dolari, adaugă ea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.