Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie Arad s-au întâlnit, marţi, cu peste 500 de cadre didactice de la cele două universităţi arădene, pentru a le prezenta riscurile implicării în fapte de corupţie, dar şi cum pot sesiza astfel de infracţiuni. Unii profesori spun că au perceput prezentarea ca pe un avertisment, în timp ce alţii spun că informaţiile le-au fost utile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 30 mai, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) sărbătoreşte 12 ani de la înfiinţare, fiind o structură specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Cu această ocazie, DGA Arad a desfăşurat ”şedinţe de informare anticorupţie” la cele două universităţi din judeţ, respectiv Universitatea "Aurel Vlaicu” (de stat) şi Universitatea de Vest "Vasile Goldiş” (privată).

Conform unui comunicat al DGA, întâlnirile s-au înscris ”în cadrul eforturilor de conştientizare a consecinţelor implicării în fapte de corupţie şi pentru creşterea gradului de informare a publicului ţintă, format din cadre didactice, cu privire la impactul fenomenului de corupţie”.

”În cadrul acestor activităţi a fost abordată următoarea tematică: competenţele DGA, consideraţii generale privind infracţiunile de corupţie şi modul de acţiune în vederea sesizării faptelor de corupţie”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii celor două universităţi arădene au declarat, ulterior, pentru News.ro, că toate cadrele didactice au participat la întâlnirile cu DGA.

”De la noi au fost peste 250 de cadre didactice. Consider că întâlnirea a fost nu doar inedită, dar şi benefică. Informaţiile primite au fost legate de prevenirea actelor de corupţie. S-a vorbit despre faptele de care se pot face vinovaţi profesorii şi pedepsele prevăzute de legislaţie. Din fericire, în universitatea noastră nu există niciun cadru didactic cercetat”, a declarat, pentru News.ro, rectorul Universităţii ”Aurel Vlaicu”, Ramona Lile.

Unii profesori participanţi spun că s-au simţit ca la şcoală şi chiar avertizaţi.

”A fost ceva de genul: aveţi grijă, nu faceţi prostii, suntem cu ochii pe voi, dar şi colegii vă pot turna. Ne-au prezentat şi cum putem sesiza faptele de corupţie. Nu am înţeles exact care sunt competenţele DGA, dar am înţeles clar că nu avem voie să primim mită. Ştiam oricum asta”, a spus un lector universitar de la Universitatea ”Vasile Goldiş”.

”Am fost ca nişte copii la şcoală, în băncile în care îi avem în mod obişnuit pe studenţi. Cred că DGA a avut intenţii bune, nu doar să bifeze o acţiune de ziua lor, dar nu cred că învăţământul e cel mai corupt domeniu. Poate ar trebui să adune şi medicii”, a spus o altă participantă.

În total, peste 500 de cadre didactice au participat la cele două întâlniri cu DGA, care au avut loc la fiecare universitate în parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.