Evenimentul premium News.ro “Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, care va avea loc joi, 7 martie, începând cu ora 9.00, va pune în discuţie subiecte importante de fiscalitate, la care vor interveni oficiali ai statului, reprezentanţi ai companiilor, camerelor de comerţ, asociaţiilor profesionale, analişti, avocaţi şi consultanţi de business.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vor lua cuvântul:

  • MARCEL BOLOŞ - Ministrul Finanţelor Publice;
  • ALIN MARIUS ANDRIEŞ - Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice;
  • ALEX MILCEV - Preşedinte, AmCham Tax Committee;
  • ALINA POPA - Head of Legal, CITR;
  • GABRIEL BIRIŞ - Co-Managing Partner, Biriş-Goran;
  • DANIEL ANGHEL - Preşedinte, Consiliul Investitorilor Străini;
  • DAN MANOLESCU - Preşedinte, Camera Consultanţilor Fiscali

Printre subiectele dezbătute vor fi noile taxe şi impozite valabile de la 1 ianuarie 2024, urmând să se facă o evaluare a impactului asupra bugetului şi economiei şi să se prezinte ce alte modificări mai sunt necesare. Alte teme vor fi taxarea averilor, regimul fiscal al microîntreprinderilor şi IMM – Sfaturi pentru antreprenori în contextul economic dificil, îmbunătăţirea colectării TVA, digitalizarea colectării taxelor şi impozitelor, implementarea E-factura, precum şi probleme prezentate de cei prezenţi. De asemenea, se va discuta şi ce tip de impozitare ar fi sustenabil: cotă unică sau impozit progresiv ori o altă formulă de impozitare adaptată necesităţilor. Speakerii sunt provocaţi să răspundă şi la întrebarea: Este nevoie de un nou Cod Fiscal?, având în vedere multitudinea de modificări în domeniul fiscalităţii şi a legislaţiei complexe.

Subiectele de fiscalitate vor fi abordate de principiu şi în celălalt panel consacrat situaţiei macroeconomice a României, având în vedere influenţa lor asupra bugetului de stat, mediului de afaceri şi economiei în general. La acest panel sunt invitaţi să ia cuvântul:

  • ADRIAN CÂCIU - Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • FLORIN SPĂTARU – Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului;
  • DANIEL DĂIANU - Preşedinte, Consiliul Fiscal;
  • CIPRIAN DASCĂLU - Economist Şef, Banca Comercială Română;
  • FLORIAN LIBOCOR - Economist Şef, BRD Groupe Société Générale;
  • IONUŢ DUMITRU - Economist Şef, Raiffeisen Bank;
  • RADU IONESCU - General Manager, LIBERTY Galaţi;
  • FLORIN JIANU - Preşedinte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

România are probleme economice remanente din anii anteriori, care se perpetuează în 2024, în special legate de încasările la bugetul de stat şi deficitul mare, dificultăţile fiind provocate şi de inflaţie şi de o serie de factori pe care nu îi controlează în totalitate, cum ar fi şi cei externi legaţi de războiul din Ucraina.

Bugetul de stat are nevoie de venituri efective mai mari în urma măsurilor sociale, dar şi pentru combaterea efectelor inflaţiei şi creşterii preţurilor pentru a nu se mări deficitul, iar politicienii din coaliţia de guvernare şi Guvernul au introdus noi taxe care să aducă bani la buget, în paralel cu implementarea PNRR şi creşterea sumelor bugetare alocate investiţiilor. 

Anul 2024 a venit cu taxe şi impozite mai mari pentru unele categorii de români, antreprenori, salariaţi sau liber profesionişti. Începând de la 1 ianuarie 2024 regimul de taxare al microîntreprinderilor şi IMM-urilor s-a schimbat, fiind introduse noi paliere de la care taxarea este mai mare. A avut loc creşterea TVA pentru o serie de produse şi servicii şi s-a impus un impozit suplimentar de 2% pentru bănci, 1% pentru multinaţionale şi 0,5% pentru producătorii de petrol şi gaze. În plus, au crescut taxele pe proprietăţi cu rata inflaţiei şi s-a introdus o taxă pe lux. A crescut şi TVA pentru achiziţia locuinţelor noi şi accizele la o serie de produse.

Salariul minim pe economie a crescut de la 3.000 lei la 3.300 de lei brut, de la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 iulie va fi 3.700 lei. Salariile angajaţilor din sistemul public au crescut cu 5%. Pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei de 13,8%, urmând să fie recalculate la 1 septembrie, înainte de alegeri.

O problemă majoră o reprezintă colectarea taxelor, în special a TVA, unde România este campioană europeană la proasta colectare şi de aceea se vorbeşte tot mai mult despre combaterea mai puternică a evaziunii fiscale şi se insistă pe digitalizare. Relaţiile contribuabililor şi firmelor cu instituţiile statului şi cu Fiscul se digitalizează, noul sistem e-Factura devenind obligatoriu pentru firme de la 1 ianuarie 2024, însă procesul se desfăşoară încă lent şi este îngreunat de neclarităţi şi birocraţie.

Primul-ministru şi ministrul Finanţelor au promis că nu vor mai fi creşteri de taxe şi impozite în 2024, dar unii analişti susţin că acestea vor fi în 2025, după anul electoral, pentru reechilibrarea bugetului şi încadrarea deficitului bugetar în 3%, conform cerinţelor UE.

Evenimentul, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox. Parteneri sunt CEC Bank  CITR şi LIBERTY Galaţi. Evenimentul va fi televizat de Profit News TV, iar Agenţia de presă News.ro va transmite ştiri care vor reflecta intervenţiile speakerilor.

Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/eveniment-news-roperspectivele-macroeconomice-si-fiscale-ale-romaniei-pe-2024-21480887

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.