Departamentul Apărării al Statelor Unite va deveni principalul acţionar al companiei MP Materials, singurul operator al unei mine funcţionale de pământuri rare din SUA, după ce a acceptat să achiziţioneze acţiuni preferenţiale în valoare de 400 de milioane de dolari, a anunţat compania joi, citată de Reuters.
Investiţia vizează extinderea capacităţii de procesare a pământurilor rare şi producţia de magneţi, esenţiali în sistemele de armament militar, precum avioanele de luptă F-35, dronele şi submarinele.
Mina MP Materials se află în Mountain Pass, California, la aproximativ 100 km de Las Vegas.
Pe fondul anunţului, acţiunile MP Materials au crescut cu circa 50%.
Statele Unite au fost aproape complet dependente de importurile de pământuri rare în 2023, în special din China, care a reprezentat aproximativ 70% din total, potrivit Serviciului Geologic al SUA. Materiile critice au fost un punct sensibil în disputele comerciale dintre SUA şi China.
CEO-ul MP Materials, James Litinsky, a descris parteneriatul cu Pentagonul drept o colaborare public-privată care va accelera construirea unui lanţ de aprovizionare complet pentru magneţi de pământuri rare în SUA. Acesta a subliniat că investiţia nu înseamnă naţionalizarea companiei: ”Rămânem o companie publică independentă. DoD este doar un partener economic important.”
Prin această tranzacţie, Pentagonul va deţine aproximativ 15% din acţiunile MP Materials, faţă de 8,61% cât deţine Litinsky şi 8,27% BlackRock Fund Advisors, conform datelor FactSet.
Cu sprijinul Pentagonului, MP Materials va construi o a doua fabrică de producţie de magneţi în SUA, cu o capacitate anuală de 10.000 de tone, care va fi operaţională din 2028. Departamentul Apărării s-a angajat să cumpere 100% din producţia acesteia pentru o perioadă de 10 ani.
Pe lângă investiţia directă, Pentagonul va asigura şi un preţ minim garantat de 110 dolari/kg pentru oxidul de neodim-praseodim (NdPr), un compus cheie pentru fabricarea magneţilor. Dacă preţul pieţei va fi sub această valoare, guvernul american va acoperi diferenţa. În schimb, dacă preţul va depăşi 110 dolari/kg, Pentagonul va încasa 30% din profitul suplimentar.
JPMorgan şi Goldman Sachs vor oferi un miliard de dolari pentru finanţarea noii facilităţi, iar Pentagonul va acorda şi un împrumut de 150 de milioane de dolari companiei MP Materials în termen de 30 de zile, pentru extinderea capacităţii de separare a pământurilor rare de la mina Mountain Pass.
”Este o cale nouă pentru accelerarea pieţei libere, cu scopul de a readuce lanţul de aprovizionare pe teritoriul american,” a concluzionat Litinsky.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.