Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, a anunţat vineri că a finalizat modernizarea staţiilor de transformare Gorban, Paşcani şi Hîrlău, în urma unei investiţii de 16,8 milioane lei din fonduri europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, finalizează un proiect de investiţii finanţat din fonduri europene, prin care staţiile de transformare Gorban, Paşcani şi Hîrlău au fost modernizate şi integrate în SCADA (Monitorizare, Control şi Achiziţii de Date)”, anunţă compania.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1: Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), producţie.

Valoarea totală a proiectului este de 16,8 milioane lei din, care valoarea eligibilă este de 12,8 milioane lei (respectiv 10 milioane lei din FEDR, 1,76 milioane lei din bugetul naţional şi 1,02 milioane lei cofinanţare), fiind implementat în perioada 18 decembrie 2017 – 31 mai 2021.

”În contextul tranziţiei energetice, reţelele de energie trebuie să devină tot mai inteligente pentru a integra cât mai multă energie din surse regenerabile. Practic, reţelele electrice reprezintă coloana vertebrală a tranziţiei către energia verde. Acest proiect se înscrie în strategia companiei de dezvoltare a unei reţele inteligente care să fie capabile să preia şi să transporte energie din surse multiple şi distribuite pe scară largă, de exemplu, turbine eoliene, sisteme de energie solară concentrată, panouri fotovoltaice”, precizează compania.

Accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice. La acest moment, şase proiecte, în valoare de circa 205 milioane lei, cu cofinanţări de 128 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare.

Un proiect, similar cu cel tocmai încheiat, urmăreşte modernizarea a cinci staţii de transformare din judeţul Vaslui, iar un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iaşi.

Alte două noi proiecte de investiţii au primit aprobarea din partea autorităţilor responsabile: primul are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al reţelei de distribuţie de energie electrică (ADMS)  într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava, iar cel de-al doilea vizează modernizarea a 3 staţii de transformare din gestiunea Delgaz Grid în scopul preluarii energiei electrice produse din resurse regenerabile in condiţii de siguranţă a funcţionării la SEN – Staţiile Siret, Bucecea, Dorohoi.

În plus, un nou proiect cu finanţare europeană care vizează consolidarea competenţelor digitale ale personalului companiei a primit aprobare din partea autorităţilor.

De asemenea, Delgaz Grid are în prezent implementare un proiect ce urmăreşte obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.