Contul curent al balanţei de plăţi s-a îmbunătăţit în a şaptea lună a anului, înregistrând o scădere a deficitului la 2,157 miliarde euro, de la 2,5 miliarde euro după primele şase luni, însă înregistrează o deteriorare puternică comparativ cu nivelul de anul trecut, după ce stimularea consumului de către guvern a agravat deficitul comercial, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primele şapte luni din 2015, deficitul contului curent era de 756 milioane euro, de aproape trei ori mai mic decât cel din perioada ianuarie-iulie 2016. 

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Îmbunătăţirea situaţiei balanţei externe de plăţi vine pe fondul reducerii deficitului comercial în ultimele două luni.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din iulie a fost de 642,9 milioane euro, în scădere cu 0,7% (4,4 milioane euro) faţă de iulie 2015. 
 
Iulie 2016 a fost a doua lună la rând în care s-a înregistrat o scădere a deficitului comercial. În iunie 2016, deficitul s-a redus cu 24,8 milioane euro, la 696,2 milioane euro. 

Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a încetinit deteriorarea în perioada verii, chiar dacă rămâne puternic deficitară. 

Astfel, deficitul comercial FOF/FOB a crescut cu 34,2%, până la 4,81 miliarde euro în primele şapte luni din 2016, de la 3,58 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2015. 

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 2,75 miliarde euro în primele şapte luni, în creştere cu 8,3% faţă de perioada ianuarie - iulie 2015.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 8,8%, la 4,27 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2016. 

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,13 miliarde euro, cu 21% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015. 

După primele şapte luni, deficitul contului curent a depăşit deja nivelul estimat pentru întregul an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...