Deficitul comercial al Statelor Unite a urcat la un nivel record în decembrie, depăşind în premieră pragul de 100 de miliarde de dolari, alimentat de importurile care au crescut pentru a cincea lună consecutiv, pe fondul cererii interne puternice, evoluţie care sugerează că sectorul comerţului a rămas probabil un obstacol pentru creşterea economică în trimestrul al patrulea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Importurile ajută însă la completarea stocurilor epuizate, raportul Departamentului de Comerţ de miercuri arătând o reaprovizionare puternică la comercianţii cu amănuntul şi angrosişti, luna trecută.

Acumularea solidă de stocuri a compensat probabil impactul asupra produsului intern brut al deficitului comercial mai mare, determinându-i pe unii economişti să-şi majoreze estimările de creştere pentru ultimul trimestru.

”Cererea puternică şi schimbarea preferinţelor consumatorilor în timpul pandemiei au condus la o creştere a importurilor care continuă să depăşească exporturile şi contribuie la maximele istorice ale deficitului”, a declarat Rubeela Farooqi, economist şef a la High Frequency Economics din White Plains, New York. York.

Deficitul comercial a crescut luna trecută cu 3,0%, până la un maxim istoric de 101 miliarde de dolari.

De asemenea, a fost prima dată când deficitul a depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari.

Reconstituirea stocurilor ar putea menţine deficitul comercial la un nivel ridicat cel puţin în prima jumătate a acestui an.

 Importurile de mărfuri au crescut cu 2%, până la 258,3 miliarde de dolari, pe măsură ce restanţele din porturi au continuat să fie compensate. Creşterea importurilor a fost determinată de bunuri de capital, autovehicule şi bunuri de larg consum. Dar importurile de alimente şi materiale industriale au scăzut.

Exporturile de bunuri au crescut cu 1,4% la 157,3 miliarde de dolari. S-au înregistrat creşteri ale exporturilor de bunuri de larg consum, consumabile industriale şi autovehicule. Exporturile de bunuri de capital au crescut şi ele, dar exporturile de alimente au scăzut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.