Vânzările cu amănuntul din zona euro au înregistrat o scădere neaşteptată în septembrie, din cauza performanţelor scăzute din Germania, dar şi a vînzărilor slabe de produse nealimentare, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, vânzările cu amănuntul, care sunt un indicator al cererii de consum, au scăzut în septembrie cu 0,3% comparativ cu luna precedentă, fiind însă mai mari cu 2,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau pentru zona euro o creştere lunară de 0,3% în septembrie şi de 1,5% faţă de intervalul similar al anului 2020.

În condiţiile în care preţurile energiei sunt în creştere, ca şi numărul cazurilor de Covid-19, iar problemele din lanţurile de aprovizionare continuă, este de aşteptat că reticenţa consumatorilor să devină mai mare în următoarele luni.

Această tendinţă este scoasă în evidenţă de datele referitoare la intenţiile de achiziţii ale managerilor de companii, care arată că dezvoltarea afacerilor a încetinit în octombrie la minimul ultimelor şase luni.

Un alt factor care va reduce puterea de cumpărare a oamenilor este preţul mare al petrolului.

Potrivit Eurostat, vânzările de carburanţi auto au urcat cu 1% în septembrie, iar cele de alimente, băuturi şi tutun cu 0,7%.

Vânzările de produse nealimentare au scăzut însă cu 1,5%. Vânzările prin internet şi comenzi prin poştă au scăzut cu 1,4%.

Germania, cea mai mare economie din zona euro, a înregistrat cea mai mare scădere lunară a vânzărilor cu amănuntul, de 2,5%, urmată de Finlanda şi Olanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.