Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, în debutul şedinţei Executivului, că subvenţiile din agricultură se vor acorda mai repede anul acesta, respectiv până la 31 martie, precizând că din totalul de 681.000 de fermieri, până la această dată s-au procesat acte pentru 481.814, ceea ce reprezintă 71% din total. El a stârnit amuzamentul membrilor Guvernului după ce a făcut o afirmaţie confuză privind subvenţiile, declarând că speră că ”în 31 martie să avem numai situaţii neclare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primul obiectiv al programului de guvernare în agricultură este şi va rămâne acordarea la timp a subvenţiilor pentru fermieri. Am elaborat şi aprobat toate actele normative necesare, am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvenţiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren, am operaţionalizat sistemul de prelucrare şi procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanţelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere, al Agriculturii şi Finanţelor. Aşa se face că, pentru prima data în România, acordăm subvenţiile începând cu data de 23 februarie anul acesta”, a afirmat Daea.

El a precizat că din totalul de 681.000 de fermieri, până la această dată s-au procesat acte pentru 481.814 de fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48,14 milioane euro.

Totodată, ministrul a anunţat că în data de 10 martie începe acordarea subvenţiilor şi pentru zootehnie.

”Anul trecut, aceste subvenţii s-au dat în iunie-iulie, anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. Este un respect al nostru faţă de efortul fermierilor şi este un angajament politic pe care ni l-am asumat şi pe care ni-l ducem la îndeplinire”, a spus Daea.

”Pregătim anul de plată 2017 pentru că în agricultură anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici, motiv pentru care am luat toate măsurile organizatorice, măsurile tehnice de raţionalizare a efortului uman în aşa fel încât în dat de 1 martie au început depunerile de cereri, iar astăzi, prin datele pe care noi le procesăm, în România s-au depus 6.020 de cereri faţă de 2.490 cereri anul trecut toată ziua. Până diseară mai este, sistemul lucrează, oamenii sunt la datorie, procesează cererile într-un deplin respect faţă de fermierii români”, a mai spus Daea.

Ministrul a ţinut să sublinieze că subvenţiile către sectorul agricol, pe care Guvernul Cioloş le-a acordat anul trecut în vară, vor fi plătite anul acesta, în cea mai mare parte, până la finalul lunii martie.

Afirmaţia lui a fost însă confuză şi premierul Sorin Grindeanu a simţit nevoia să intervină pentru clarificări, afirmaţie care de altfel a stârnit amuzamentul membrilor Executivului.

”Pentru mine ziua de 31 martie e exactă, sarcina de asemenea. Sper că în 31 martie să avem numai situaţii neclare privind legătura între sistemul de aplicare şi situaţiile concrete pentru fermierii din România”, a afirmat Daea.

El a fost înterupt de premier, care a completat: ”adică lucruri puţine”, Daea confirmând că la acest lucru s-a referit şi el.

”Dacă sistemul lucrează aşa cum aţi spus dumneavoastră mă aştept să fie foarte puţin”, a completat Grindeanu.

Ministrul Agriculturii a spus că aşa consideră şi el şi asigură Guvernul că în acest proces de plată de verificare sunt o serie întreagă de calcule ”pentru că agricultura ţării româneşti distribuie 89 de forme de sprijin”.

”E o muncă extraordinară, cu o aplicaţie bine pusă la punct şi când am spus că în sistem pot să apară unele sincope m-am gândit la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregătit şi n-am nicio îndoială că el nu ne va răspunde vizavi de interesul pe care îl avem şi noi şi Guvernul.  Avem toţi banii, ne-aţi dat toţi banii în buget, e păcat să nu-I dăm la timp”, a conchis Daea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.