Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea pe piaţa spaţiilor de depozitare din România, care a totalizat în primele trei luni peste 330.000 de metri pătraţi, în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Extinderea companiilor de logistică a susţinut cererea pe piaţa spaţiilor de depozitare din România, care a totalizat în primele trei luni peste 330.000 de metri pătraţi, în creştere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

România şi Ungaria sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est unde suprafaţa spaţiilor închiriate a crescut în primul trimestru, în timp ce în Polonia, Cehia şi în Slovacia cererea a scăzut cu 20% până la 50%.

Operatorii de logistică au contribuit cu circa 50% la volumul cererii înregistrată în România din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importantă venind şi din partea firmelor de producţie şi cele din domeniul FMCG.

Aproape 200.000 metri pătraţi, reprezetând 60% din tranzacţiile semnate în perioada analizată au fost pentru  spaţii noi. De remarcat faptul că peste jumătate din contractele noi sunt în proiecte care urmează să fie livrate în 2024.

„Cererea de spaţii industriale şi logistice rămâne relativ puternică la începutul anului, chiar şi într-un context caracterizat de inflaţie şi de rate ale dobânzilor ridicate, de decelerarea cererii de consum şi de nesiguranţa economică general. Mai mult decât atât, România rămâne o piaţă relevantă în regiune, reuşind să atragă în continuare companii care vor să-şi consolideze sau să-şi extindă prezenţa în Europa Centrală şi de Est, oferind printre cele mai competitive condiţii atunci când vine vorba de costuri, inclusiv cele de închiriere, dar şi de calitatea spaţiilor construite de către dezvoltatori”, spune Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureştiului (32% din volumul total) şi Timişoara (25%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea şi pentru Piteşti şi Slatina.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat printr-o încetinire a investiţiilor, în condiţiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice şi au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, aproape 100.000 de metri pătraţi de spaţii noi au fost livraţi în primele trei luni ale anului, sub media trimestrială din ultimii doi ani, de 180.000 metri pătraţi. Stocul spaţiilor industriale şi de logistică a ajuns la 6,66 milioane de metri pătraţi. Rata de neocupare a fost de 5,1% în Bucureşti şi de 6,6% la nivel regional.

Piaţa de spaţii de depozitare din România rămâne încă la distanţă semnificativă de Cehia (11 milioane metri pătraţi), liderul incontestabil al regiunii fiind Polonia, cu un stoc de aproape 29 milioane de metri pătraţi.

WDP, VGP şi Globalvision – Globalworth au fost cei mai activi dezvoltatori la începutul acestui an şi şi-au extins portofoliul cu noi proiecte la Bucureşti, Braşov şi Târgu Mureş.

Dezvoltatorii au în construcţie proiecte totalizând 400.000 de metri pătraţi în diverse oraşe din ţară. Bucureştiul rămâne destinaţia preferată pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în jurul capitalei, în timp ce Braşov, Timişoara, Slatina, Arad şi Sibiu vor beneficia de asemenea de spaţii noi semnificative.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară pe piaţa locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare. Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.