Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, joi, că instanţele din Polonia nu pot completa contractele de credit indexate în franci elveţieni, în cazul în care declară clauzele valutare ca fiind abuzive. Totodată, Curtea a decis că instanţele pot invalida aceste contracte, după eliminarea clauzelor de indexare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soluţia pronunţată de CJUE este importantă pentru că ar putea genera un val de procese în Polonia, prin care consumatorii să ceară plata creditelor la cursul de la data acordării, potrivit Profit.ro.

Impactul potenţial al acestei decizii şi posibilele efecte ale deciziei CJUE s-ar putea resimţi şi în cazul creditelor în franci elveţieni acordate în România.

CJUE a fost sesizată de un tribunal din Varşovia după ce doi consumatori polonezi, familia Dziubak, au reclamat Raiffeisen Bank pentru un contract ipotecar încheiat în zloţi polonezi, însă indexat în franci elveţieni. Soldul contractului a fost fixat la nivelul în franci elveţieni de la momentul acordării, la un nivel al cursului CHF/PLN „care nu este mai mic decât cursul de cumpărare” al monedei străine.

Totodată, ratele urmau să fie trase de bancă din contul bancar în zloţi, „pe baza cursului de vânzare al valutei” publicat de bancă. Împrumutaţii au solicitat constatarea nulităţii contractului de împrumut, în condiţiile în care acesta ar fi conţinut clauze abuzive în ceea ce priveşte mecanismul de indexare, anume că banca aplică o diferenţă de curs între cursul de cumpărare şi cel de vânzare la calculul ratelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.