Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că 25 la sută din UAT-urile din România nu au acces la apă cu operator autorizat, 57 la sută nu au reţea de canalizare şi 70 la sută nu au racorduri la gaze naturale, de aceea adoptarea Planului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" a fost necesară. Solicitările de finanţare se vor face în format electronic, a anunţat ministrul. "OUG prevede în mod clar interdicţia de a finanţa modernizare de drum comunal sau drum din interiorul localităţilor acolo unde nu există reţea de apă şi canalizare. Nu sunt eligibile proiecte pentru obiective de investiţii care au contracte încheiate pe PNDL1 şi PNDL2 cu grad de execuţie zero la data intrării în vigoare a acestul Plan de Investiţii Anghel Saligny", a adăugat Cseke

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În ceea ce priveşte accesul la reţele de apă, astăzi, în România, 25 la sută din Unităţile Administrativ Teritoriale din România, nu au acces la apă cu operator autorizat. La canalizare, 57 la sută din UAT-uri nu au reţea de canalizare. În ceea ce priveşte racordul la gaze naturale, 70 la sută din UAT-uri nu au această facilitate, evident şi cetăţenii din UAT-urile respective. Peste 20.000 de drumuri judeţene, care reprezintă 57 la sută din categoria de drumuri judeţene, sunt nemodernizate. La categoria drumuri comunale, peste 27.000 de km de drumuri comunale, reprezentând 80 la sută din această categorie de drumuri, este nemodernizată. Este clar că acest program de investiţii este necesar şi care vine în completarea finanţărilor europene şi acest principiu este prevăzut în actul normativ adoptat de Guvern”, a declarat Cseke Attila, la finalul şedinţei de Guvern de vineri.
 
Ministrul Dezvoltării a precizat că solicitările de finanţare vor fi depuse în format electronic.
 
"Solicitările se vor putea depune în format electronic. În OUG este prevăzută expres necesitatea construirii unei platforme digitale, cu toate informaţiile publice pentru a asigura transparenţa acestui program şi a efectuării execuţiei lucrărilor, şi pe această platformă digitală se vor regăsi toate informaţiile publice despre fiecare priect, finanţarea asigurată pentru fiecate proiect, stadiul execuţiei, etc”, a explicat Cseke Attila.
 
Cseke Attila a declarat, de asemenea, că primăriile au unele interdicţii de finanţare, în anumite cazuri.
 
"OUG prevede în mod clar interdicţia de a finanţa modernizare de drum comunal sau drum din interiorul localităţilor acolo unde nu există reţea de apă şi canalizare. Nu sunt eligibile proiecte pentru obiective de investiţii care au contracte încheiate pe PNDL1 şi PNDL2 cu grad de execuţie zero la data intrării în vigoare a acestul Plan de Investiţii Anghel Saligny. Prin acest lucru urmărim două efecte şi anume responsabilizarea celor care au asemenea proiecte astăzi în execuţie, dar încă nu au demarat lucrările ca să le finalizeze în PNDL 1 şi 2 şi să le spunem clar că acelaşi obiectiv de investiţii nu îl mai acceptăm la finanţare”, a afirmat ministrul.
 
Cseke Attila a completat că, în cazul în care nu vor fi respectate unele termene, beneficiarii vor fi scoşi de pe lista de finanţare.
 
"În cazul în care beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanţare în doi ani de la aprobarea obiectivului de investiţii, vor fi scoşi de pe lista de investiţii. În cazul în care în termen de 3 ani de la aprobarea obiectivului de investiţii nu începe procedura de achiziţie publică, de asemenea, obiectivul de investiţii va fi scos de la finanţare. Nu se va mai întâmpla să avem obiective de investiţii contractate care nu încep nici după mulţi ani de zile”, a declarat Cseke Attila.
 
Ministrul Dezvoltării a precizat, de asemenea, că va exista un ghid de finanţare pentru proiectele incluse în Planul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, în baza căruia primăriile vor putea accesa acest program.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, după şedinţa de Guvern, că a existat cvorum şi a fost aprobat Planul Anghel Saligny.

”Am avut o şedinţă de Guvern astăzi scurtă. Din păcate, colegii de la USR PLUS, deşi este în atribuţia lor de miniştri şi sunt plătiţi pentru asta, nu au venit la şedinţa de guvern. Am avut cvorum şi am aprobat Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny”, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.