Profesorul universitar Cristian Păun a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Prima News TV că este o problemă să anunţi inflaţie de 8% şi să creşti salariile bugetarilor cu 10%, iar Parlamentul ar trebui să ia în calcul ca această creştere să fie în două etape, pentru că riscăm să dezechilibrăm macroeconomic România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Păun a arătat că este o problemă faptul că ”anunţi o inflaţie de 8% şi creşti salariile cu 10% de la 1 ianuarie”.

”Poate nu ar strica ca Parlamentul să ia în calcul ca această creştere să fie în două etape, 5% în ianuarie şi 5% la jumătatea anului. pentru că riscăm să dezechilibrăm macroeconomic România”, a spus profesorul universitar.

El a precizat că ”în România, salariile din sectorul bugetar, ne place nu ne place, sunt în medie cu 30% mai mari decât în sectorul privat”.

”Această creştere va duce la menţinerea sus a preţurilor care apoi vor fi folosite din nou pentru a  creşte salariile la bugetari. Ne îndepărtăm mult ca nivel si dinamică de ceea ce se întâmplă în sectoul privat. Ne place sau nu ne place, trebuie să recunoaştem că salariile din sectroul bugetar sunt plătite din ceea ce produce ca valoare adăugată sectorul privat şi noi trebuie să menţinem acest echilbru”, a spus el. 

Profesorul universitar s-a referit şi la pensii, afirmând că ”pensionarii, majoritatea lor sunt cei mai săraci din România şi cei mai afectaţi de rata inflaţiei.

”Noi în momentul de faţă, când ieşim la pensie, statul deja ne ia două treimi din acel venit cu care noi am contribuit lună de lună, 25% din salariu, la pensia noastră. Mi se pare absolut nedrept să nu îşi facă o preocupare din pensiile românilor, mai ales că sunt mic. Cred că ar trebui să le menţinem cel puţin puterea de cumpărare”, a spus Păun. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.