Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Dubai sunt aşteptate să crească într-un ritm mai lent în 2023, după un an record, care a înregistrat o creştere de peste 60% a totalului de unităţi vândute, potrivit uneia dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară din oraş, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile ar urma să crească cu aproximativ 5% în acest an, după ce au avansat cu 11% în 2022, ceea ce în sine a fost o încetinire de la o creştere de 21% în 2021, a declarat pentru Reuters Richard Waind, director general al grupului Betterhomes.

”Ratele (mai mari) ale dobânzilor nu au eliminat cererea de bază. Dar cu siguranţă au un impact asupra dorinţei şi capacităţii oamenilor de a plăti mai mult pentru proprietăţi”, a spus Waind, care a spus că piaţa a acceptat totuşi dobânzi în creştere şi un dolar puternic.

 ”Suntem, evident, mai puţin expuşi la ratele dobânzilor aici datorită prevalenţei achiziţiilor în numerar. Deci, în Marea Britanie, SUA, achiziţiile în numerar sunt undeva între 20% şi 40% din toate tranzacţiile. Aici, ponderea este de aproximativ 70%”, a adăugat el.

Sectorul imobiliar din Dubai a crescut în 2020, când s-a deschis din nou în timpul pandemiei, înaintea majorităţii oraşelor mari şi pe măsură ce cumpărătorii bogaţi au achiziţionat proprietăţi de lux, stimulând un sector care a fost lent de la prăbuşirea preţului petrolului din 2014-15.

Ruşii au fost cei mai buni cumpărători nerezidenţi ai Betterhomes în 2022, reprezentând 15% din tranzacţii, urmaţi de britanici cu 12%, indieni cu 11%, italieni cu 7% şi francezi cu 4%.

Cumpărătorii din Pakistan au ocupat locul şase, Libanul pe locul şapte, China pe locul opt, Statele Unite şi Canada pe locul nouă şi Kârgâzstan pe locul 10, a spus Betterhomes într-un raport.

Ruşii au venit după războiul din Ucraina şi şi-au luat proprietăţi în unele dintre cele mai căutate zone din Dubai, cum ar fi Palm Jumeirah şi Downtown.

Dintre rezidenţii din Dubai, indienii au fost cei mai buni cumpărători, urmaţi de britanici, ruşi, italieni şi canadieni.

Străinii reprezintă majoritatea populaţiei din Emiratele Arabe Unite.

Vânzările de apartamente au crescut cu 73% anul trecut, în termeni de volum, în timp ce vilele - care au condus începutul redresării în 2020 - au înregistrat o creştere de doar 3% a volumelor, ”în principal din cauza lipsei de ofertă”, a spus Betterhomes în raport.

Preocupările cu privire la supraofertă au afectat de mult sectorul, care a cunoscut spargerea unei bule imobiliare în 2009-2010, ceea ce a făcut ca preţurile să scadă cu mai mult de jumătate.

Anul trecut, au fost adăugate 34.000 de unităţi noi, potrivit Betterhomes. Waind se aşteaptă la 30.000-35.000 de unităţi noi în 2023, ceea ce consideră a fi ”o lipsă de ofertă pe această piaţă cu populaţie în creştere”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.