Ryanair a raportat un profit net de 820 de milioane de euro pentru trimestrul aprilie-iunie, mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind aşteptările analiştilor. Creşterea s-a datorat tarifelor de ultim moment peste estimări şi Paştelui din aprilie, în timp ce rezervările pentru restul verii rămân ”solide”, a anunţat luni cel mai mare operator low-cost din Europa, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Compania irlandeză, lider european ca număr de pasageri, a declarat că nu observă o tendinţă de amânare a rezervărilor, în contrast cu unele companii rivale.

”În ansamblu, rezervările sunt bune”, a declarat directorul financiar Neil Sorahan, adăugând că încrederea consumatorilor este ”foarte solidă”.

Acţiunile Ryanair au crescut cu 6,5% la 24,58 euro în urma informaţiilor, apropiindu-se de recordul istoric de 24,98 euro atins pe 8 iulie.

Profitul net a depăşit semnificativ aşteptările pieţei, un sondaj intern estimând câştiguri de 716 milioane de euro. Tarifele medii au crescut cu 21% în trimestru, recuperând scăderea de 15% din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru trimestrul iulie-septembrie, perioada de vârf a industriei aeriene europene, Ryanair anticipează că va recupera ”aproape complet” scăderea de 7% a tarifelor din 2023, cauzată de încrederea slabă a consumatorilor şi de conflictul cu anumiţi agenţi de turism online.

Întrebat despre afirmaţiile EasyJet şi Jet2 privind tendinţa clienţilor de a rezerva mai târziu, Sorahan a precizat: ”Noi nu vedem deloc aceste tendinţe”. Potrivit acestuia, rivalii ar putea resimţi efectele rezolvării disputei Ryanair cu agenţiile online.

CEO-ul Michael O’Leary a afirmat că profitul anual al companiei va depinde în mare măsură de rezervările de ultim moment din august şi septembrie, dar revenirea tarifelor ar trebui să permită ”o creştere rezonabilă a profitului net” până la finalul anului fiscal, la 31 martie.

În calitate de cel mai mare client european al Boeing, Ryanair rămâne vulnerabilă la eventuale tarife asupra avioanelor comerciale, însă conducerea este optimistă că un acord între SUA şi UE ar putea exclude acest sector.

”Suntem cu toţii optimişti şi destul de încrezători că se va ajunge la o înţelegere”, a mai declarat Sorahan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.