Crescătorii de oi susţin că, în acest an, cererea pentru carnea de miel este mult mai mică faţă de cea înregistrată în 2016, în timp ce preţul mielului în viu a scăzut cu 20% faţă de anul trecut, până la 8 lei pe kilogram. Cu toate acestea, carnea de miel comercializată în magazine costă tot 24-25 de lei/kg, la fel ca anul trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Deocamdată cererea pentru anul aceasta este mult mai mică faţă de cea din 2016. În acest an preţurile cerute de crescători sunt între 8 lei şi 8,5 lei pe kilogram în viu”, a declarat pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei de Ovine Dacia, Dumitru Andreşoi.

Pentru crescătorii de ovine, cererea slabă le generează vânzări mult sub aşteptări. 

“Am 2.000 de miei şi 1.000 de iezi şi nu am negociat nicio vânzare până acum (luni, n.r.). Cererea este mult mai mică faţă de anul trecut”, a spus crescătorul Ştefan Poienaru.

În prezent, mielul în viu este vândut cu 8-9 lei pe kilogram, în timp ce anul trecut, înainte de Paşte, preţul ajungea la 10 lei/kg.

Fermierul spune că anul viitor ia în calcul să reducă efectivul de miei.

Preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Eugen Gonţea, a estimat că în acest an sacrificările înainte de Paşte nu vor depăşi 3,2 milioane de miei, faţă de 5-6 milioane de miei în urmă cu 3-4 ani. 

Una dintre explicaţiile crescătorilor este schimbarea preferinţelor de consum pentru masa de Paşte, în favoarea produselor de pui, curcan sau porc, şi reducerea cantităţilor de carne de miel cumpărate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.