Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 0,9% în luna iunie faţă de luna precedentă, la 226,77 miliarde lei (49,62 miliarde euro), după un avans de 0,7% în mai, în timp ce ritmul anual de creştere a crescut la 4,2%, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR) publicate marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împrumuturile în lei au crescut în luna iunie cu 2,5% comparativ cu mai, la 136,53 miliarde lei, şi cu 14,7% faţă de luna iunie 2016.

Pe componenta în lei, soldul creditelor acordate populaţiei a urcat cu 2,4% faţă de luna precedentă şi cu 21% faţă de mai 2016, la 72,74 miliarde lei.

Creditele în lei acordate firmelor au crescut cu 2,6% faţă de mai şi cu 8,3% faţă de a şasea lună a anului trecut, la 63,78 miliarde lei. 

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,5% - la valoarea echivalată în lei - în luna iunie faţă de luna anterioară, până la echivalentul în lei a 43,8 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,4%, până la echivalentul a 46,38 miliarde lei.

La finalul lunii iunie, valoarea totală a împrumuturilor contractate de populaţia din România la bănci - indiferent de monedă -, pentru care se plătesc rate lunare, a ajuns la 116,6 miliarde lei, echivalent cu 25,5 miliarde euro. 

În ultimul an, soldul împrumuturilor în valută acordate de bănci populaţiei şi firmelor a coborât cu 8,5%.

În urma evoluţiei, la finalul lunii iunie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 60,2% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 39,8%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...