Credit Suisse a amânat joi publicarea raportului său financiar anual, după un apel telefonic de ultimă oră din partea Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare din SUA (SEC) din Statele Unite, care a ridicat întrebări cu privire la situaţiile sale financiare anterioare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervenţia neobişnuită a autorităţii americane de reglementare este cea mai recentă lovitură pentru Credit Suisse, care încearcă să recâştige încrederea investitorilor după o serie de scandaluri şi eşecuri care au făcut ca acţiunile sale să scadă şi au determinat clienţii să retragă miliarde.

Acţiunile Credit Suisse s-au apropiat joi de un nivel minim istoric la Zurich, dar ulterior au recuperat o mare parte din pierderea de 6%.

Banca din Zurich a declarat că SEC a sunat-o miercuri seara, cu privire la ”anumite comentarii publice ale SEC cu privire la evaluarea tehnică a revizuirilor dezvăluite anterior ale situaţiilor consolidate ale fluxurilor de numerar, în anii încheiaţi la 31 decembrie 2020 şi 2019, precum şi controale aferente”.

Banca a revizuit modul în care a înregistrat o serie de fluxuri de numerar, inclusiv compensarea pe bază de acţiuni şi acoperirea riscului valutar.

Credit Suisse a declarat că, în urma apelului telefonic, a decis să amâne publicarea raportului său anual pentru 2022.

”Conducerea consideră că este prudent să amâne pentru scurt timp publicarea rezultatelor sale financiare, pentru a înţelege mai bine comentariile primite”, a spus acesta, adăugând că rezultatele financiare din 2022 ”nu sunt afectate”.

SEC a refuzat să comenteze această problemă, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei.

Alte autorităţi de reglementare nu au fost implicate, a spus o persoană familiarizată cu problema.

Autoritatea de reglementare financiară elveţiană Finma a declarat pentru Reuters că Credit Suisse a informat-o despre amânarea publicării raportului financiar.

”Suntem în contact cu banca”, a spus Finma.

Rămâne neclar când va fi publicat raportul anual, iar anunţul Credit Suisse i-a îngrijorat pe analişti.

”(Aceasta) nu ajută încrederea investitorilor şi nu ajută la reconstruirea încrederii”, a spus Andreas Venditti de la Vontobel.

A doua cea mai mare bancă a Elveţiei a început o restructurare majoră a afacerii sale, reducând costurile şi locurile de muncă pentru a-şi reface profitabilitatea, inclusiv creând o divizie separată pentru banca sa de investiţii, sub marca CS First Boston.

Daniel Bosshard de la Luzerner Kantonalbank a descris Credit Suisse drept ”un şantier major de construcţii”.

În februarie, Credit Suisse a raportat că 2022 i-a adus cea mai mare pierdere anuală de la criza financiară globală din 2008, după ce clienţii îngrijoraţi au retras fonduri de la bancă şi a avertizat că va avea loc o nouă pierdere ”substanţială” în acest an.

Într-un şir de scandaluri, Credit Suisse a fost puternic afectată de prăbuşirea firmei americane de investiţii Archegos în 2021, precum şi de îngheţarea unor fonduri de miliarde ale lanţului de aprovizionare, legate de firma britanică de finanţare insolvabilă Greensill.

Banca a fost zguduită şi de o urmărire penală în Elveţia, care implică spălarea banilor pentru o bandă criminală.

Între timp, agenţia de rating de credit Standard & Poor's a retrogradat ratingul Credit Suisse la doar o treaptă peste aşa-numitul statut junk, nerecomandat pentru investiţii, în noiembrie anul trecut.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.