Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în ultimul trimestru din 2016 cu 12,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în imobiliare, sănătate şi învăţământ, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În al treilea trimestru al anului trecut, ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă a fost de 14,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, ritm accelerat faţă de cel înregistrat în al doilea trimestru al anului.

”Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în tranzacţii imobiliare (29,36%), sănătate şi asistenţă socială (22,21%) şi învăţământ (19,46%)", se precizează în comunicatul INS.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în cel de-al patrulea trimestru din 2016, cu 3,2%, după un avans de 4,7% în trimestrul III şi de 5,9% în trimestrul II faţă de trimestrul I.

Cele mai mari creşteri salariale în trimestrul IV faţă de trimestrul III au fost în sănătate (13%) şi construcţii (10,7%).

Ultimele date disponibile arată că, în decembrie 2016, câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut cu 11,4% faţă de decembrie 2015, până la 2.354 lei (521 euro).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.