Corpul de control al pemierului sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în urma unui control desfăşurat toamna trecută la compania de stat Elcen, în urma căruia a descoperit mai multe nereguli grave şi posibile fapte penale în legătură cu acordarea unor contracte, arată sinteza raportului de control, publicată luni de guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controlul a avut ca obiect verificarea respectări legislaţiei de către Elcen în perioada 2009-2014, perioada controlului fiind extinsă până în 2015 în cazul actelor sau operaţiunilor care au avut consecinţe şi după finalul anului 2014.

Inspectorii corpului de control au descoperit nereguli grave mai ales în legătură cu mai multe contracte încheiate în perioada analizată.

Astfel, în 2010, conducerea Elcen a încheiat un contract pentru servicii de verificare a rapoartelor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră la un preţ supraevaluat de cinci ori.

Mai exact, societatea a plătit în 2010 un preţ mai mare cu 91.451 lei faţă de preţul plătit pentru aceleaşi servicii în 2009 şi cu 91.703 lei peste costul înregistrat în 2011, arată raportul.

În plus, corpul de control al premierului a descoperit că Elcen a înregistrat pierderi importante din cauza nefuncţionării centralei cu ciclu combinat din cadrul CET Bucureşti Vest în perioada septembrie 2014 - martie 2015.

Verificările au arătat că centrala nu a putut funcţiona în iarna 2014-2015 din cauză că reprezentanţii Elcen au întocmit greşit documentaţia de atribuire a contractului pentru cumpărarea de piese noi pentru centrala pe gaz din cadrul CET Vest. 

În iulie 2014, Elcen a atribuit, în urma unei licitaţii, contractul pentru piesele necesare unei firme din Statele Unite, care a livrat piesele comandate, în valoare de 1,9 milioane euro cu TVA, în perioada octombrie - decembrie 2014.

După livrarea pieselor, angajaţii Elcen au descoperit, în 24 decembrie 2014, că piesele nu se potrivesc şi că trebuie cumpărate alte piese. 

Acestea au fost comandate printr-un act adiţional la un contract mai vechi cu o societate din Germania, pentru care s-au plătit în plus 585.125 euro, piesele fiind livrate abia în martie 2015. 

Situaţia a generat pierderi importante pentru Elcen.

Astfel, în 10 august 2015, "reprezentanţii societăţii Elcen SA au comunicat corpului de control al primului-ministru că "(...) în cazul în care se ia în considerare un nivel al supracompensării estimat de 44% ar rezulta o pierdere financiară totală pe perioada în cauză de circa 16,5 milioane euro"", se arată în raport. 

Alte contracte cu probleme sunt cele încheiate cu o firmă din Balş, judeţul Olt. Firma, reprezentant fiscal în România al unei companii din SUA, a primit de la Elcen 25 de contracte în perioada 2009-2014, în valoare de 1,76 milioane lei fără TVA şi a încasat efectiv de la Elcen 2,06 milioane lei cu TVA inclus. 

Pentru firma din Balş, înfiinţată în 2007, contractele cu Elcen au generat circa 90% din încasări în perioada analizată, iar multe dintre contracte au fost atribuite fără respectarea prevederilor legale, potrivit corpului de control al premierului. 

Corpul de control a solicitat remedierea tuturor neregulilor semnalate şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală". 

Raportul a mai fost înaintat Ministerului Energiei, care controlează Elcen, dar şi Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.