Retailerul Cora România a anunţat marţi, în cadrul unui eveniment, că elimină, din toate hipermarketurile sale, pungile din plastic foarte subţire fără mâner şi le înlocuieşte cu ambalaje biodegradabile certificate la nivelul Uniunii Europene, astfel că odată cu trecerea la ambalajele biodegradabile, compania elimină de pe piaţă peste 30 de milioane de pungi de plastic anual.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o iniţiativă care se înscrie în ”filosofia verde” a companiei, care s-a angajat să ia măsuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic, cu precădere a celor care în prezent sunt disponibile gratuit la raioanele de fructe, legume, carne, peşte şi brânzeturi", precizează compania, într-un comunicat.

Prezent la eveniment, vicepremierul şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că acest tip de pungă are o viaţă mai scurtă şi poate fi refolosită.

"Eu mă bucur că marii retaileri din România au înţeles că lucrul acesta trebuie să funcţioneze şi în România, că trebuie să implementăm Directiva europeană şi noi, românii, aşa cum au implementat-o şi celelalte state membre ale UE. Suntem stat cu drepturi egale, dar trebuie să facem totul pentru a proteja mediul şi pentru a proteja sănătatea cetăţenilor. Eu cred că românii or să se obişnuiască foarte repede cu aceste pungi biodegradabile", a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ea subliniază că nu a fost un lucru uşor ca aceste companii să scoată de pe piaţă cele cinci tipuri de produse din plastic de unică folosinţă.

"Văd că toată lumea a înţeles acest lucru, şi restaurantele, şi hotelurile etc. Cred că nu convine nimenui când vede că la fiecare colţ de stradă au început să apară gunoaie, pentru că, din păcate, mulţi sunt certaţi cu ce înseamnă disciplina, cu tot ce înseamnă bunul simţ. Şi cred că lucrurile trebuie puse pe o linie care să ne facă, nu să ne facă rău", a adăugat ministrul Mediului.

De asemenea, reprezentanţii Cora spun că susţin decizia Ministerului Mediului de a implementa măsuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic foarte subţire fără mâner.

”Având în vedere impactul negativ asupra mediului, în condiţiile în care pungile din plastic foarte subţire nu pot fi reutilizate şi nici reciclate, ajungând în cele din urmă în natură, Cora a decis să implementeze cât mai repede acest proiect. În acelaşi timp, ne-am dat seama că pentru clienţii noştri este important să aibă la dispoziţie ambalaje individuale pentru anumite produse şi, de aceea, am înlocuit aceste pungi cu ambalaje biodegradabile. Împreună cu clienţii noştri, eliminăm astfel din circuit peste 6 tone de plastic în fiecare lună”, a declarat Emanuel Pîrvulescu, Head of Environment Cora România.

Noile ambalaje respectă regulamentele din România şi standardele europene de mediu şi sunt produse din materiale care se degradează în 6 luni, potrivit companiei.

"Introducerea pungilor biodegradabile este doar una dintre măsurile prin care Cora implementează politica sa de protecţie a mediului, prin reducerea poluării şi încurajarea reciclării. Compania a amplasat staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, dar şi staţii automatizate de colectare unde pot fi aduse deşeuri reciclabile, de la ambalaje de plastic, sticlă sau doze de aluminiu, până la hârtie, carton, echipamente electronice, lămpi, becuri şi baterii, pentru care oamenii primesc bonuri valorice care pot fi folosite la cumpărături in hipermaketurile Cora", precizează compania.

Cora România, parte a grupului Louis Delhaize, este unul dintre cele mai mari branduri de retail. Prezent pe piaţa românească din 2003, grupul operează în prezent 11 hipermarketuri în Bucureşti şi în marile oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.