Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele patru luni din acest an un deficit de 1,84 miliarde euro, faţă de un excedent de 282 milioane euro în perioada ianuarie-aprilie 2015, în special ca urmare a creşterii puternice a sumelor repatriate de investitorii străini, potrivit datelor Băncii Naţionale a României publicate luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a consemnat un deficit de 2,5 miliarde euro în primele patru luni, faţă de doar 780 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2015.

De asemenea, balanţa bunurilor s-a deteriorat semnificativ, în condiţiile în care importurile au crescut mai repede decât exporturile.

Astfel, deficitul comercial FOF/FOB a crescut cu 41,5%, până la 2,53 miliarde euro în primele patru luni din 2016, de la 1,79 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2015. 

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 12%, la 2,29 miliarde euro în perioada ianuarie-aprilie 2016. 

Balanţa veniturilor secundare a ajuns la un excedent de 901 milioane euro, cu 100 milioane euro mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea deficitului de cont curent continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015. 

După primele patru luni, defcitul contului curent a ajuns aproape de nivelul estimat pentru întregul an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.