Investitorii imobiliari au început să dezvolte proiecte mixte formate din clădiri de birouri, spaţii de retail sau ansambluri rezidenţiale în principale zone de birouri din Bucureşti, a declarat marţi, în cadrul evenimentului Realty Forum organizat de publicaţia Business Review, consultantul imobiliar Monica Vasile, de la Cushman& Wakefield Echinox, care pune tendinţa pe seama infrastruturii slabe din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Investitorii s-au săturat să aştept proiecte de infrastructură. Au venit cu soluţii şi au dezvoltat proiecte mixte în principale zone de birouri din Bucureşti, au venit cu o structură şi componentă de retail au cu un complex rezidenţial. Spre exemplu cum au făcut Vastint, Globalworth, Afi sau Anchor. Minusurile unei infrastructuri mai puţin dezvoltate nu mai au un impact aşa de mare asupra deciziilor investitorilor”, a afirmat Vasile. 

În ultimii ani au fost construite multe clădiri de birouri în zona cea mai scumpă a Capitalei, de in centru şi din nord (Barbu Văcărescu- Dimitrie Pompeiu), însă în ultimul timp dezvoltatorii de clădiri de birouri au început să se orienteze către zona centru-sud (Unirii-Timpuri Noi), spun specialiştii imobiliari. 

“Există un interes mai mare pentru a dezvolta în centru. Unirii este o subpiaţă care acum se naşte. Odată cu dezvoltarea proiectului Unirii View se conturează zona Unirii ca zona pentru dezvoltarea clădirilor de birouri”, a afirmat reprezentantul proiectului Unirii View, Andree Păun.

Proiectul Unirii View va fi finalizat în 2018 şi are 18.000 de mp de spaţii de birouri, iar pentru circa 30-40% din această suprafaţă s-au semnat contracte de preînchiriere, în special cu clienţi din sectorul IT.

Livrările de spaţii noi de birouri din Bucureşti au fost reduse în primele trei luni ale anului, doar 11.000 mp fiind finalizaţi, în scădere cu 65,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, potrivit unui studiu al Cushman & Wakefield Echinox.

În primul trimestru din 2016 livrările de spaţii noi de birouri moderne din Bucureşti au ajuns la 32.000 mp.

Cu toate acestea, volumul total al tranzacţiilor cu spaţii de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 mp în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Din suprafaţa tranzacţionată, 50% reprezintă cerere netă, reprezentând contracte noi de închiriere şi preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente.

În afara Capitalei, cele mai multe spaţii moderne de birouri se regăsesc în Cluj-Napoca, Timşoara, Iaşi şi Braşov.

Potrivit Cushman& Wakefield Echinox, în aceste patru oraşe există 650.000 mp de spaţii de birouri moderne, iar în continuare acestea vor atrage cei mai mulţi dezvoltatori imobiliari.

Dezvoltatorii de spaţii de birouri ar trebui să livreze în acest an 10 proiecte care însumează 219.500 mp la nivel naţional, suprafaţă în scădere cu 37% faţă de cea finalizată în 2016, potrivit firmei de consultanţă imobiliară JLL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.