Noua lege a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), aflată în prezent în dezbatere la Senat, ar putea creşte competiţia pe o piaţă unde mai activează doar nouă firme de asigurare şi doar câteva mai deţin cote semnificative de piaţă, a declarat marţi, pentru News.ro, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua lege a RCA, care ar putea fi votată în acest an de către parlamentari, ar putea creşte competiţia pe o piaţă unde preţurile au crescut şi cu peste 200% în ultimul an. 

Constantinescu consideră că noul act legislativ va aduce un plus de stabilitate şi de predictibilitate în piaţă, pe fondul existenţei unor tarife corecte.

”Sperăm că prin modificarea cadrului legislativ să putem vorbi despre o intensificare a competiţei axată pe servicii de calitate ceea ce va aduce în mod cert beneficii pentru consumatorul final”, a spus Constantinescu, pentru News.ro.

Piaţa RCA este zguduită de problemele îregistrate de cei mai mari jucători de pe piaţă. În prezent, trei firme importante de pe piaţa RCA, Carpatica Asig, Euroins şi City Insurance, se află în diverse faze de redresare., după ce fostul lider al pieţei, Astra Asigurări, a intrat oficial în faliment în luna aprilie.

ASF a impus, în cazul celor trei mari jucători de pe piaţa RCA, măsuri de redresare care vizează infuzii de capital şi restructurări de active care ar trebui să aibă ca efect acoperirea obligaţiilor asumate către consumatori, a precizat Constantinescu.

În cazul Euroins, nevoia suplimentară de capital este situată între 100 şi 200 milioane lei, iar ASF analizează în prezent situaţia financiară a companiei.

Totodată, ASF a aprobat la mijlocul acestei luni modificarea planului de redresare financiară conceput şi prezentat de City Insurance, în care să includă măsuri concrete de remediere a situaţiei financiare şi să prevadă termene clare pentru fiecare măsură asumată.

În cazul Carpatica Asig, ASF a respins, recent, preluarea companiei de asigurări, aflată în procedură de rezoluţie, de către firma International Insurance Consortium, înregistrată în Olanda. 

Cornel Coca Constantinescu a participat marţi la cea de-a patra ediţie a summit-ului internaţional CYFI International Summit and Launch Strategy, care are loc în perioada 28-29 iunie la Institutul Bancar Român (IBR) din Bucureşti.

Evenimentul este organizat de Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Educaţiei şi organizaţia Child and Youth Finance International.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.