Consiliul Judeţean Cluj anunţă că lucrările de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci au ajuns la 65%, după un an şi jumătate de la începerea lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stadiul proiectului de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci, la un an şi jumătate de la debutul lucrărilor, este de 65%”, anunţă CJ Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituţiei, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy şi parc din localitatea Răscruci, comuna Bonţida.

”Progresul lucrărilor la acest obiectiv architectural de o deosebită importanţă istorică şi culturală pentru întreaga Transilvanie este unul semnificativ. Acestea vor continua în ritm susţinut atâta timp cât condiţiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat şi redat circuitului turistic şi cultural”, spune Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj.

În ceea ce priveşte clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:

  • Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
  • Cablarea instalaţiei electrice (subsol): peste 95%;
  • Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
  • Montare a instalaţiilor sanitare – exterior: 90%;
  • Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, şi a învelitoarei din tablă: 70%;

De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalaţiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă şi a pietrei.

În ceea ce priveşte corpul de clădire conex, situat în faţa castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior şi realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deserveşte castelul şi care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

”Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Judeţean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.”, precizează CJ Cluj.

Castelul Banffy de la Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea, în stil eclectic.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.