Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale l-a ales miercuri în funcţia de preşedinte pe fostul director general al Mastercard, Ajay Banga, pentru un mandat de cinci ani, însărcinând un expert în finanţe şi dezvoltare născut în India să modernizeze instituţia financiară, pentru a aborda schimbările climatice şi alte crize globale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banga, în vârstă de 63 de ani, a fost nominalizat pentru această funcţie de către preşedintele american Joe Biden, la sfârşitul lunii februarie, şi a fost singurul candidat pentru a-l înlocui pe şeful Băncii Mondiale David Malpass, economist şi fost oficial al Trezoreriei SUA, care a servit în administraţia Trump.

Banga îşi va prelua noul loc de muncă pe 2 iunie.

Alegerea au avut loc după ce membrii consiliului Băncii Mondiale l-au intervievat pe Banga timp de patru ore, luni. Ultima zi a lui Malpass la bancă va fi 1 iunie.

Decizia a venit prin votul a 24 dintre membrii consiliului de administraţie, Rusia abţinându-se, în locul procesului obişnuit bazat pe consens, a spus o sursă familiarizată cu procesul.

Biden l-a felicitat pe Banga pentru ”aprobarea răsunătoare” de a conduce Banca Mondială, pe care a descris-o drept ”una dintre cele mai esenţiale instituţii ale umanităţii pentru reducerea sărăciei şi extinderea prosperităţii pe tot globul”.

”Ajay Banga va fi un lider transformator, aducând expertiză, experienţă şi inovaţie în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. El va ajuta la conducerea instituţiei pe măsură ce evoluează şi se extinde pentru a aborda provocările globale care îi afectează direct misiunea de bază de reducere a sărăciei – inclusiv schimbările climatice”, a spus Biden.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că Banga are abilităţile potrivite de conducere şi management pentru acest post şi va juca un rol esenţial în promovarea reformelor suplimentare, inclusiv prin crearea de parteneriate între sectorul public şi privat şi grupuri nonprofit.

”Ajay înţelege că provocările cu care ne confruntăm, de la combaterea schimbărilor climatice, pandemiilor şi fragilităţii până la eliminarea sărăciei extreme şi promovarea prosperităţii comune, sunt profund întrepătrunse. El a construit efectiv o coaliţie globală largă în jurul viziunii sale pentru bancă”, a spus Yellen într-un comunicat.

O sursă familiarizată cu procesul de selecţie a spus că membrii consiliului de administraţie l-au văzut pe Banga ”ca un adevărat făcător de schimbări”, care va ajuta la accelerarea reformelor la banca globală de dezvoltare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.