Scăderea bruscă a natalităţii din România după 1990 va avea efecte dramatice, după 2030, asupra depopulării ţării şi a declinului demografic, care se va accelera, a declarat, marţi, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Gheţău, în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România a înregistrat o ruptură bruscă de natalitate după 1990, odată cu relegalizarea avortului, interzis de Nicolae Ceauşescu în 1966.

Astfel, dacă în 1989, în România s-au născut circa 369.000 de copii, în 1990 numărul s-a redus la circa 314.000, iar tendinţa a continuat în ritm accelerat, cu doar 275.000 de nou-născuţi în 1991 şi 260.000 în anul următor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Anul trecut, în România s-au născut doar în jur de 185.000 de copii.

“Demograficul lucrează pe termen lung şi foarte lung. Unele evoluţii nu pot fi evitate, ele sunt înscrise în dinamica internă a construcţiei demografice. Deteriorarea structurii pe vârste după 27 de ani de natalitate scăzută va avea consecinţe dramatice asupra dimensiunii declinului  demografic şi a depopulării ţării, îndeosebi după anul 2030, când toţi copiii ţării vor proveni de la femei născute după anul 1990”, a spus Gheţău, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în demografie din România.

Expertul a făcut un apel la clasa politică şi la întreaga societate să nu rămână indiferente la evoluţiile care se conturează cu mare certitudine.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.