Salariul minim actual din România nu îi motivează pe români să se angajeze, iar o valoare motivantă al remuneraţiei minime ar fi de 500 de euro net, a declarat marţi managerul Adecco România, Florin Godean, în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, salariul minim brut pe economie din România este de 1.250 lei, echivalent cu circa 277 euro, ceea ce corespunde unui salariu net minim de 917 lei (203 euro) pentru un angajat fără persoane în întreţinere.

“Elementul principal care va schimba tot, inclusiv sistemul de pensii, este nivelul salarial minim pe economie brut. (...) Creşterea salariului minim cu 50 de lei brut nu va motiva oamenii să se angajeze. Pentru a stimula oamenii ar fi necesar un salariu minim 500 de euro net. Atunci vom fi atractivi ca şi stat, iar acest lucru va avea efecte pozitive şi asupra pensiilor”, a spus Godean.

Specialistul în resurse umane consideră că piaţa muncii din 2016 este în aceiaşi parametri cca în 2009, adică nu se mai găsesc angajaţi.

“Oricine îşi poate găsi de lucru, dar nu mai găsim oamenii care vor să-şi găsească de lucru”, a menţionat Godean.

Reprezentantul Adecco, una din cele mai importante companii de resurse umane de pe plan mondial, ajutoarele sociale descurajează căutarea unui loc de muncă în România.

“Mulţi vor să stea acasă şi să obţină 500 de lei, decât să meargă la lucru pentru 800 de lei pe lună. A fost adoptată recent o ordonanţă de urgenţă, care vrea să atragă cei care au ajutoare sociale şi să le ofere stimulente financiare”, a menţionat managerul Adecco.

În prezent, şomajul a ajuns la cote foarte scăzute în câteva judeţe bogate din România, cum ar fi Timiş - 1,2% - sau Arad - 1,3%.  în aceste zone este nevoie de atragerea de forţă de muncă din alte judeţe.

“Judeţele cu un şomaj scăzut au început o bătălie a salariilor. Începe să crească salariile pentru a atrage candidaţi”, a completat managerul Adecco.

Potrivit unui studiu Adecco, România se situează pe locul 22 din 100 în ceea ce priveşte talentul uman de care dispune, dar ocupă doar locul 67 în ceea ce priveşte atractivitatea.

Godean susţine că soluţiile ar fi stimularea creşterii demografice pe termen lung, un program de imigrare selectivă şi corelarea educaţiei cu piaţa muncii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.