Legea insolvenţei persoanelor fizice va avea mari dificultăţi în aplicare din cauza compromisului mare făcut în elaborare ei, a declarat marţi vicepreşedintele Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor, Ioan Cupşa, la conferinţa "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?”, organizată de agenţia de presă News.ro, cu sprijinul INPPI, CITR şi Zamfirescu Racoti & Partners.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial în iunie 2015, dar nu a putut fi aplicată nici până în prezent din cauza lipsei instrumentelor.

”Legea insolvenţei persoanelor fizice va avea greutăti mari în aplicare. Am transformat o procedura destinată comercianţilor, nu avem încă departamentele tehnice care să o susţină”, a declarat Cupşa.

El a atras atenţia asupra faptului că trebuie un capitol distinct în viitorul Cod al Insolvenţei, cod care va trebui să conţină mai multe schimbări. Actuala lege 85/2014, care reglementează procedura insolvenţei, deşi este o lege modernă, ar putea fi considerată depăşită în viitor.

”O lege are nevoie de timp pentru a fi elaborată, iar lumea nu stă pe loc. Când o lege apare, ea poate fi considerată, uneori, depăşită”, a declarat Cupşa.

Deputatul a mai atenţionat că uneori este nevoie să existe derogări de la principiile de bază, iar una dintre ele este legată de excluderea de la licitaţiile publice ale companiilor aflate în insolvenţă.

”Ar trebui să poată fi excluse doar cele care nu au capacitatea tehnică necesară de a duce la final contractul şi nu dovedesc că au un plan de reorganizare viabil”, a declarat Cupşa.

El a subliniat că firmele aflate în procedura insolvenţei, în proporţie de aproape 95%, sunt condamnate la eşec, pentru că au pierdut şi oamenii buni pe care-i aveau. 

Andrei Cionca, directorul general al CITR, a atras atenţia, la conferinţa News.ro, că noua lege a achiziţiilor publice blochează accesul la licitaţii al firmelor aflate în insolvenţă, ceea ce le îngreunează şi mai mult situaţia.

Tema centrală a evenimentului "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?” o reprezintă provocările cu care se confruntă companiile aflate în insolvenţă şi soluţiile disponibile pentru redresarea acestora, în contextul în care în România media este de 45 de insolvenţe la o mie de firme active, înregistrând astfel un nivel al insolvenţelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional, respectiv Europa Centrală şi de Sud-Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.