Scăderea numărului de insolvenţe în 2015 se datorează, în principal, evoluţiei în cazul companiilor fără situaţii financiare şi fără activitate, dar în cazul companiilor de impact, cu active a căror valoare este de peste 1,5 milioane de euro, ponderea a rămas relativ constantă, a declarat marţi directorul general al casei de insolvenţă CITR, Andrei Cionca, la conferinţa "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?”, organizată de agenţia de presă News.ro, cu sprijinul INPPI, CITR şi Zamfirescu Racoti & Partners.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2015, numărul insolvenţelor declanşate a fost de 10.170, mult mai mic decât cel din 2014, dar scăderea se vede mai mult în cazul companiilor care nu au impact în economie.

”Numărul insolvenţelor relevante în raport cu numărul companiilor de impact a rămas constant în 2015, la 6%”, a afirmatCionca.

Numărul companiilor de impact intrate în insolvenţă a scăzut cu 21% între 2014 şi 2015, dar valoarea activelor firmelor respective a înregistrat un minus de doar 15%, până la 1,85 miliarde euro. În plus, peste 50% dinte companiile de impact sunt în dificultate, o stare menţinută în cel puţin ultimii patru ani.

Cionca consideră că ar trebui creat un mecanism la nivel naţional care să ajute companiile cu probleme, dar problema este găsirea invesitorilor pentru un astfel de fond.

La capitolul piedici pentru repornirea businessului, Cionca a enumerat şi lipsa de încredere a antreprenorului, lipsa unei educaţii antreprenoriale, inexistenţa unui cadru legal eficient şi instabilitatea fiscala şi legislativă.

Gradul ridicat de risc în cazul insolvenţei IMM-urilor reprezintă principala cauză pentru care băncile din România, deşi au cash şi vor să dea credite, sunt reticente în această privinţă, apreciază senior economistul UniCredit Bank, Mihai Pătrulescu.

Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Bank (Inquam Photo - Octav Ganea)
Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Bank (Inquam Photo - Octav Ganea)

”Băncile au exces de lichiditate, vor să crediteze mai mult, dar nu pot în principal din cauza riscului reprezentat de IMM-uri”, a declarat Pătrulescu la conferinţa News.ro.

Numărul companiilor cu impact în economie care au intrat în insolvenţă în primele cinci luni ale acestui an a scăzut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar dimensiunile business-urilor afectate în acest an sunt mai mari de peste trei ori, potrivit unei analize publicate recent de CITR.

Tema centrală a evenimentului "FINANŢAREA COMPANIILOR ÎN INSOLVENŢĂ. Ce soluţii sunt disponibile pentru redresarea companiilor în insolvenţă?” o reprezintă provocările cu care se confruntă companiile aflate în insolvenţă şi soluţiile disponibile pentru redresarea acestora, în contextul în care în România media este de 45 de insolvenţe la o mie de firme active, înregistrând astfel un nivel al insolvenţelor de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional, respectiv Europa Centrală şi de Sud-Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.