Băncile din România trebuie ajutate să facă o diferenţiere mai clară între firmele care vor să iasă cu bine din produra de insolvenţă şi cele care au declanşat procedura doar pentru a scăpa de plata datoriilor, în contextul în care rata de recuperare a datoriilor este semnificativ mai mică decât la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat miercuri preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, prezent la conferinţa News.ro ”REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întrebarea este cum sunt ajutate băncile să facă o separare între compania care vrea să se salveze şi care înţelege că riscul se împarte între ea şi bancă, şi cea care vrea doar să scape de datorii. (...) Şi unele companii merituoase sunt afectate de o percepţie defectuoasă”, a afirmat Dănescu.

El a atras atenţia asupra faptului că, în România, se iau prea puţine decizii bazate pe situaţia economică reală, decizii care ar ajuta o aborarea mai realistă şi eficientă a fenomenului insolvenţei.

”Stocul de firme în insolvenţă scade, dar întrebarea este cum creştem încrederea în sprijinul companiilor aflate în insolvenţă. Cum reuşim să rezolvăm cu acea percepţie potrivit căreia o firmă aflată în insolvenţă e în dificultate, iar multe firme noi sunt de fapt companii vechi care au intrat în insolvenţă şi au fost reînfiinţate? Când economia va deveni prioritară la noi, vom şti să vorbim rece şi analitic despre acest fenomen”, a afirmat Dănescu.

Totodată, Iancu Guda, Services Director în cadrul Coface România, consideră că economia românească este mai vulnerabilă în prezent, faţă de 2008, în faţa unei recesiuni, în condiţiile în care durata de plată a datoriilor a crescut.

”Cel mai lung ciclu de expansiune din SUA a fost între 1991 şi 2001. Având în vedere că minimul a fost atins în luna mai a anului 2009, mă aştept ca în 2019 să intre în recesiune economia SUA. În contextul unor politici macro nesustenabile, suntem mai pregătiţi pentru următoarea recesiune? Eu cred ca nu, ca mediu de afaceri”, a afirmat Guda.

El a atras atenţia asupra polarizării economiei româneşti şi a unei pături de mijloc mai subţiri în cazul firmelor, ceea ce scade capacitatea economiei de a absorbi şocuri financiare, mai ales în contextul scăderii capitalizării.

Agenţia de presă News.ro cu sprijinul INPPI, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, CEC Bank, CITR , Zamfirescu, Racoţi & Partners, organizează miercuri, 27 septembrie, cu începere de la ora 09.30, la Hotel Sheraton, conferinţa « REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvenţă, factor important pentru asigurarea unei creşteri sustenabile”, eveniment care aduce la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor, practicieni în insolvenţă, şefi de companii, avocaţi si consultanţi la o dezbatere privind consecinţele insolvenţelor asupra economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...