Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, este de părere că România „nu are voie să dea greş” în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor proiectate pentru perioada următoare din fonduri europene, el subliniind că acestea pot duce la dezvoltarea, pe termen lung a ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
„Grija pe care o avem pentru anumite componente ale  indicatorilor macroeconomici e pe deplin justificată. În ceea ce priveşte producţia industrială şi trendul vertiginos de scădere pe care Îl are de la un trimestru la altul, generează preocupări şi griji la nivelul Guvernului României. Avem în perspectivă o serie de măsuri care cel puţin să încetinească ritmul de scădere a producţiei industriale şi, de ce nu, pe termen lung, măsurile noastre care ţin de sprijinul producţiei industriale să dea roade” a afirmat Marcel Boloş joi, în cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024” organizată de News.ro 
În ceea ce priveşte investiţiile implementate de mediul de afaceri, ministrul subliniază că „este o preocupare a Guvernului să găsim acele mecanisme prin care să facilităm investiţiile mediului privat”; el fiind de părere că investiţiile publice împreună cu cele ale mediului de afaceri pot duce la dezvoltarea pe termen lung a ţării. 
„Investiţiile publice sunt, în momentul de faţă, finanţate din fonduri europene şi colaborarea pe care am avut-o cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi măsurile pe care le-am gândit anul trecut de implementare a proiectelor de investiţii au dus la un grad de absorbţie record pentru România. Aici va trebui să fim foarte atenţi cu modalitatea în care absorbim fondurile europene şi mai ales să ducem la bun sfârşit proiectele mari de infrastructură, care sunt o oportunitate pe termen lung a României. Aici nu avem cum să dă greş”, adaugă Boloş.
Acesta spune că „dacă tot avem deficitul bugetar (...) măcar acest deficit să finanţeze investiţiile”, el precizând că guvernanţii au fost atenţi ca deficitul bugetar să fie corelat cu nivelul investiţiilor.
 „Chiar dacă Ministerul de Finanţe  avut o politică prudentă la sfârşitul anului trecut, să ştiţi că nu a fost foarte plăcut pentru noi, pentru a ne respecta angajamentele pe care le-am avut faţă de Comisia Europeană. Acesta a fost angajamentul nostru, că vom închide cu un deficit bugetar în jur de 5,5% din PIB, era foarte important să nu punem piciorul pe acceleraţie şi să îi forţăm să ia măsuri împotriva României, fiind singura ţară în procedură de deficit bugetar excesiv. În schimb, anul acesta, cu noile reguli ale guvernanţei economice, nădăjduim ca în iunie, când ni se va comunica propunerea de traiectorie de ajustare bugetară să pornim de la un nivel al deficitului bugetar şi apoi perioada aceasta de timp, pentru ajustare bugetară, rezonabil ca România să îşi poată duce la bun sfârşit angajamentele economice”, a adăugat Marcel Boloş.

Evenimentul „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, aflat la a doua ediţie, este organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Partenerii evenimentului sunt CEC Bank  CITRLIBERTY GalaţiREI Grup şi Philip Morris.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.