Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) solicită PSD, joi seară, o altă propunere pentru persoana care se va ocupa de Asigurări în cadrul ASF, reclamând că Sorin Mititelu are inclusiv probleme cu legea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sorin Mititelu, propus de PSD la şefia ASF, a avut mari probleme cu gestionarea propriei lui firme, dar şi cu legea. Chiar ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare pentru neîndeplinirea condiţiilor care au stat la baza autorizării. În aceste condiţii, nu înţelegem de ce Premierul Marcel Ciolacu l-a crezut pe cuvânt pe colegul său de partid care l-a prezentat ca profesionist pe Mititelu. Şi cum e posibil să se facă astfel de propuneri fără o verificare prealabilă. Candidatul propus de PSD, Sorin Cristinel Mititelu, nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie pentru ocuparea postului de vicepreşedinte ASF al Sectorului Asigurări Reasigurări, conform OUG 93/2012”, a transmis, joi seară, COTAR, într-un comunicat de presă.

Transportatorii afirmă că, ”teoretic, ”se poate crede că un fost CEO al BCR Asigurări de Viaţă este un profesionist în domeniu, însă atunci când DIICOT deschide un dosar penal pentru evaziune fiscală focalizată pe tratamentul contabil şi fiscal a unor operaţiuni desfăşurate de către BCR Asigurări în perioada 2013-2018, iar CEO-ul este acelaşi Sorin Mititelu (2013-2017), deja situaţia este cu totul alta”.

”În plus, profesionalismul lui Sorin Cristinel Mititelu este pusă la îndoială şi în legătură cu propria sa firmă de asigurări. În calitate de acţionar principal şi Director General al SSIF OPTIMUS FINTECH SA, nu a respectat condiţiile de autorizare, motiv pentru care anul trecut societatea sa a fost sancţionată, chiar de către ASF, cu suspendarea autorizaţiei, iar anul acesta i s-a retras autorizaţia de funcţionare. Ce putem înţelege de aici: că după ce ASF i-a închis firma, lui Sorin Mititelu i se dă un job foarte bine plătit, exact la conducerea aceleiaşi instituţii care l-a lăsat fără autorizaţie pentru nerespectarea prevederilor legale, doi ani la rând, dar şi la conducerea sectorului în care a activat?”, se mai arată în comunicatul de presă.

Documentul citează din decizia de sancţionare a companiei lui Mititelu: ”S.I.F. OTPIMUS FINTECH S.A. nu îndeplineşte condiţiile care au stat la baza emiterii Autorizaţiei nr. 167/12.12.2019, respectiv: nu dispune de nivelul capitalului iniţial minim corespunzător obiectului de activitate propus; nu are trei administratori, un post de administrator devenind vacant în perioada suspendării autorizaţiei de funcţionare; nu dispune de al doilea director; nu are autorizată o persoană responsabilă cu funcţia de conformitate şi nici o persoană responsabilă cu funcţia de administrare a riscurilor. S.S.I.F. OPTIMUS FINTECH S.A. a încălcat prevederile art. 76 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare (…)” 

”Salutăm decizia Parlamentului României de a demara procedura de numire a membrilor Consiliului ASF. Considerăm că după cele două falimente majore ale societăţilor de asigurare City Insurance şi Euroins din ultimii doi ani, se impune necesitatea alegerii unor persoane cu experienţă şi bună reputaţie la conducerea ASF, mai ales pentru sectorul Asigurări. Este nevoie de profesionişti, oameni competenţi care să poată rezolva problemele deja existente în acest sector al asigurărilor. În aceste condiţii, solicităm PSD să vină cu o propunere adecvată pentru ocuparea acestei funcţii, un profesionist care va trebui să ia urgent măsuri pentru piaţa asigurărilor RCA, unde preţurile au explodat, iar menirea ASF este tocmai cea de protecţie a consumatorilor”, au mai transmis transportatorii.

Parlamentul va alege pe 18 decembrie noua conducere a ASF, iar social-democratul Alexandru Petrescu ar fi favorit pentru a prelua şefia Autorităţii.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.