Conducerea companiei Colterm, cea care asigură termoficarea în Timişoara, a anunţat, marţi, că a reuşit să achiziţioneze certificatele de emisii de gaz cu efect de seră (EUA), aferente anului 2022, pentru care a plătit peste 18 milioane de euro. În urma acestei achiziţii, Colterm scapă de o a treia amendă de la Administraţia Fondului de Mediu care în ultimii doi ani a aplicat două amenzi în valoare totală de peste 35 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am reuşit să îndeplinim pe deplin obligaţiile de mediu privind certificatele de poluare EUA, aferente anului 2022, respectiv să obţinem un număr total de 227.582 certificate, din care 182.622 pentru CET Sud şi 44.960 pentru CT Centru. Mai exact, Colterm S.A. – în insolvenţă, a primit, cu titlu gratuit, un număr de 29.059 certificate EUA (16.674 pentru CET Sud şi 12.385 pentru CT Centru), diferenţa de 198.523 fiind cumpărată, după cum urmează: 165.948 pentru CET Sud şi 32.575 pentru CT Centru”,  transmite administratorul special al Colterm, Cristian Amza, care a reuşit totodată să convingă mai mulţi furnizori să accepte amânări la plata unor facturi, pentru a aduna suma necesară pentru certificate, la care s-au adăugat banii de subvenţie acordaţi mai repede, respectiv pierderile tehnologice.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a certificatelor de poluare EUA achiziţionate s-a ridicat la suma de 18.204.354 euro, însemnând un preţ mediu aferent celor patru tranzacţii efectuate în vederea achiziţiei de 91,6989 euro / certificat.

Rămân, însă, datorii uriaşe la Colterm: 55 de milioane de euro numai din amenzi şi certificate EUA necumpărate pentru anii precedenţi.

Deocamdată, compania aflată în insolvenţă nu intră în faliment.

Au rămas de plătit primele două amenzi pentru necumpararea certificatelor de poluare de către administraţia Fritz pentru 2020 şi 2021 (una de 21 de milioane de euro şi alta de 14,5 milioane euro), precum şi integral tichetele propriu-zise aferente acestor ani.

Pentru anul 2020, nu s-au cumpărat certificate de emisie gaze cu efect de seră în valoare de 9 milioane de euro, iar pentru 2021 de alte 11 milioane euro. Acestora li se adaugă şi alte datorii ale Colterm către furnizori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.