Complexul Energetic Hunedoara, producător de energie aflat în insolvenţă, şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi în acest an ajutoare de stat în sumă totală de 138,17 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, potrivit unor proiecte de Hotărâre a Guvernului publicate în dezbatere de acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi consultate de News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din suma totală, 109,17 milioane lei sunt destinate Complexului Energetic Hunedoara, iar 29 milioane lei pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, ajutoarele de stat urmând a fi suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri aprobat pe anul 2020.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, compania urmează să închidă două unităţi miniere, şi anume EM Lonea şi EM Lupeni, proces ce înregistrează întârzieri.

”EM Lonea şi EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului  având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte care şi-au pierdut utilitatea odată cu creşterea adâncimii de exploatare a cărbunelui. Ca urmare a acestui fapt s-a constat în ultima perioadă agravarea fenomenelor de subsidenţă (deformări ale suprafeţei datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran) care au determinat modificări ale Planurilor de încetare a activităţii atât pentru EM Lonea cât şi pentru EM Lupeni”, arată nota de fundamentare a proiectului consultat de News.ro.

Această situaţie a dus la decalarea termenelor de închidere a unităţilor miniere după finalizarea activităţii de producţie stabilită pentru data de 31 decembrie 2018.

”Având în vedere că închiderea celor două unităţi trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003 s-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel: EM Lonea până la finele anului 2020; EM Lupeni până în luna iulie 2021”, se mai arată în document.

Ajutorul de stat  pentru anul 2020 este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea de ajutoare de stat şi care vizează închiderea minelor necompetitive din cadrul societăţii Complexul Energetic Hunedoara. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană, se menţionează în proiectul de act normativ.

”Astfel, pentru acoperirea costurilor excepţionale se acordă ajutor de stat în sumă de 109,17 milioane lei, în următoarea structură: costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă – 10,78 milioane lei; costuri cu reconversia profesională - 1,52 milioane lei; costuri de închidere subterană - 63,39 milioane lei; costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere - 33,46 milioane lei”, se arată în proiect.

În cazul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, se vor închide trei unităţi miniere.

Ajutorul de stat în sumă de 29 milioane lei se va împărţi astfel: costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă –2,23 milioane lei; costuri cu reconversia profesională – 500.000 lei; costuri  pentru acoperirea consumului de energie electrică şi contravaloarea cărbunelui pentru salariaţi – 882.000 lei; costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere – 20,12 milioane lei; costuri cu recultivarea suprafeţei – 5,26 milioane lei.

Ajutorul de stat  pentru anul 2020,  care face obiectul prezentului  proiect de act normativ, este o măsură de sprijin ce face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, care include acordarea de ajutoare de stat şi care vizează închiderea minelor necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2021 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană, arată documentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.