Banca Europeană de Investiţii a anunţat luni o cooperare cu Fondul European de Investiţii şi Deutsche Leasing România, care va permite companiilor româneşti afectate de pandemie să beneficieze de finanţare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prima cooperare dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing România va contribui la consolidarea investiţiilor companiilor româneşti active în sectoarele afectate de COVID-19. Noua cooperare dintre Banca Europeană de Investiţii, Fondul European de Investiţii şi Deutsche Leasing România va permite companiilor locale de pe întreg teritoriul României să beneficieze de finanţare suplimentară prin leasing în valoare de 370 milioane euro", a anunţat compania.

Sprijinul Grupului EIB este susţinut de o garanţie de la Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS).

Noua iniţiativă va spori rezilienţa întreprinderilor româneşti la impactul economic, social şi asupra sănătăţii al COVID-19 şi face parte din răspunsul Grupului BEI către sectorul privat în privinţa pandemiei.

"Deutsche Leasing este prezentă în România de peste 12 de ani, iar în această perioadă a fost partenerul de finanţare preferat al IMM-urilor locale pentru investiţiile în echipamente. Datorită specializării noastre în finanţarea echipamentelor agricole, majoritatea debitorilor noştri se află în zonele rurale şi, prin leasing şi alte soluţii de finanţare, ne-am adus contribuţia la dezvoltarea acestor zone. Cooperarea cu parteneri puternici precum Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii consolidează şi mai mult capacitatea Deutsche Leasing România de a sprijini în mod eficient investiţiile întreprinderilor locale, chiar şi în aceste vremuri dificile”, a declarat Laurenţiu Zaharia, director general al Deutsche Leasing România.

Aceasta este prima tranzacţie de securitizare sintetică din România şi permite Grupului BEI să furnizeze un instrument alternativ de gestionare a capitalului pentru un partener de servicii financiare din ţară. 

"Această tranzacţie de securitizare cu impact ridicat demonstrează angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiţii de a se asigura că investiţiile IMM-urilor din întreaga Europă pot continua în perioade dificile. Cooperarea inovatoare dintre instituţiile financiare europene şi partenerii locali de leasing va ajuta companiile româneşti să depăşească dificultăţile provocate de COVID-19”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România.

Securitizarea va ajuta la asigurarea capitalului reglementat şi totodată va aduce Deutsche Leasing România capacitate de finanţare suplimentară pentru a sprijini investiţiile întreprinderilor locale.

"Fondul European de Investiţii este încântat să colaboreze pentru prima dată cu Deutsche Leasing România. Împreună vom contribui la accelerarea şi extinderea sprijinului pentru investiţii din partea a sute de întreprinderi din România”, a declarat Alain Godard, director executiv al Fondului European de Investiţii.

Noua iniţiativă include un sprijin în valoare de 25 milioane EUR orientat către investiţiile în combaterea schimbărilor climatice.

"Susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, acest acord dintre Grupul BEI şi Deutsche Leasing va pune la dispoziţia întreprinderilor locale din România finanţări suplimentare prin leasing. Acestea vor ajuta în primul rând IMM-urile din mediul rural să finanţeze echipamentele specializate de care au nevoie pentru operaţiunile lor, contribuind astfel la susţinerea dezvoltării economice şi a locurilor de muncă în această perioadă dificilă", afirmă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Acest nou sprijin pentru investiţiile locale din partea Deutsche Leasing România este susţinut de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiţii pentru Europa, în cadrul căruia Grupul BEI şi Comisia Europeană colaborează pentru a stimula competitivitatea economiei europene.

Noul sistem face parte dintr-un program mai amplu de finanţare prin titluri garantate cu active al Grupului BEI, în valoare de 2 miliarde euro, pentru a acoperi capitalul circulant, nevoile de lichiditate şi provocările în materie de investiţii cu care se confruntă întreprinderile din întreaga Europă, exacerbate de pandemia COVID-19. Acest lucru va viza sprijinul acordat regiunilor de coeziune.

În ultimele săptămâni, Grupul BEI a permis creşterea finanţării pentru investiţiile întreprinderilor din România, în cooperare cu principalii parteneri financiari locali.

Peste 185 milioane EUR din finanţarea sectorului privat în legătură cu COVID-19 vor sprijini companiile locale prin intermediul noilor linii de credit ale Băncii Europene de Investiţii cu bănci publice şi private din România.

Grupul Deutsche Leasing este principalul partener de finanţare a activelor orientat către soluţii pentru IMM-urile germane şi oferă o gamă largă de soluţii de finanţare legate de investiţii (finanţări pentru active), precum şi servicii suplimentare (servicii pentru active). Pe segmentul său de activitate internaţional, Deutsche Leasing sprijină activităţile clienţilor săi din 23 de ţări, inclusiv pieţele de export europene de bază, precum şi cele din China, Rusia, SUA, Canada şi Brazilia.

 Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia.

 Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii din Europa, facilitându-le accesul la finanţare. FEI proiectează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare care vizează în mod special acest segment de piaţă. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE privind inovarea, cercetarea şi dezvoltarea, spiritul antreprenorial, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.

Fondul European pentru Investiţii Strategice este pilonul principal al Planului de investiţii pentru Europa. Acesta oferă garanţii de primă pierdere, permiţând Grupului BEI să investească în proiecte mai riscante. Proiectele şi acordurile aprobate pentru finanţare în cadrul FEIS au mobilizat până în prezent 535,4 miliarde euro sub formă de investiţii, de care au beneficiat peste 1,4 milioane IMM-uri.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.