Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a anunţat, joi, că intenţia Ministerului de Finanţe de a plafona preţul de vânzare al gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022, ar reprezenta o măsură explicit anticoncurenţială şi ar crea o discriminare a producţiei interne în raport cu importurile de gaze naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, va fi impusă o plafonare a preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, o măsură necesară pentru că, spune el, producătorii vând gazele naturale extrase la un preţ de trei ori mai mare decât preţul de producţie. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.

Joi, Ropepca a transmis un avertisment legat de această măsură.

”Vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari. Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de şocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieţei româneşti de gaze”, se arată în comunicat.

Asociaţia consideră că limitarea preţului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni principiilor de funcţionare a pieţei şi condiţiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora.

”Industria de profil este caracterizată de specificul necesităţii unui volum considerabil de investiţii pe o perioadă îndelungată de timp şi în condiţiile a numeroase riscuri asociate. Schimbarea radicală şi imediată a cadrului de reglementare va anula validitatea oricărui calcul investiţional pe termen lung. Vor fi puse în pericol investiţiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum şi de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piaţă”, se arată în comunicat.

ROPEPCA consideră că, pe termen mediu şi lung, odată cu reducerea competitivităţii şi diversităţii de pe piaţa internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creşterea dependenţei de sursele externe. Astfel, creşterea cantităţilor importate va genera un impact negativ atât în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare a consumatorilor, cât şi asupra balanţei de cont curent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.