Directa Plus, companie europeană listată la bursa de la Londra, activă în cercetarea, dezvoltarea şi utilizarea comercială a grafenului, anunţă că este gata să-şi folosească expertiza şi know-how-ul în România, în acest nou domeniu, după ce Societatea Naţională a Sării - Salrom a anunţat că şi-a propus să revitalizeze minele de grafit de la Baia de Fier (judeţul Gorj), inclusiv pentru a produce grafen în România, prin accesarea de fonduri europene. Grafenul este un material bidimensional compus dintr-un singur strat de atomi de carbon, aranjaţi într-o reţea hexagonală. Este un material extrem de subţire, un nano-material ultra-rezistent, ultra-stabil, fiind cel mai bun conductor de electricitate şi căldură. Directa Plus şi companiile partenere locale spun că sunt intresate să facă din România un adevărat hub pentru Europa de Est în grafen şi pentru diverse tehnologii şi produse ce utilizează grafenul, de la decontaminarea unor situri poluate, până la producţia de baterii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Directa Plus, una dintre cele mai mari companii europene angajate activ în cercetarea, dezvoltarea şi utilizarea comercială a grafenului, este gata să-şi folosească expertiza şi know-how-ul în România, în acest nou domeniu. Directa Plus şi companiile partenere locale pot face din România un adevărat hub pentru Europa de Est în grafen şi pentru diverse tehnologii şi produse ce utilizează grafenul, de la decontaminarea unor situri poluate, până la producţia de baterii”, declară Giulio Cesareo, CEO Directa Plus.

Compania aminteşte că Societatea Naţională a Sării - Salrom şi-a propus să revitalizeze minele de grafit de la Baia de Fier (judeţul Gorj), inclusiv pentru a produce grafen în România, prin accesarea de fonduri europene. Din grafit se poate obţine grafen, cel mai bun conductor de electricitate din lume descoperit până în prezent. Grafenul este descris drept „materia primă a secolului XXI”, ce începe deja să fie folosit în industria energetică. De exemplu, gradul de conductivitate al unui panou solar cu grafen este cu 52% mai ridicat decât al unuia care se fabrică acum.

Strategia Comisiei Europene, care include şi producţia de grafit şi de grafen, vizează scăderea dependenţei de furnizorii din afara UE pentru astfel de materii prime critice rare. În prezent, China este cel mai mare producător de grafit, cu o producţie anuală de peste 800.000 de tone. În Europa, cei mai importanţi producători sunt Rusia (15.000 tone/an), Norvegia (10.000 tone/an), Ucraina (3.000 tone/an), Austria (500 tone/an), Germania (250 tone/an).

Prin redeschiderea minelor de grafit, România poate deveni unul dintre cei mai mari producători europeni de profil, un pilon de stabilitate în regiune şi un furnizor de securitate energetică.

„Directa Plus este unul dintre pionierii în utilizarea grafenului: avem 114 patente internaţionale în tehnologia, producţia şi utilizarea acestui material inovativ şi alte 41 de patente în fază de aprobare. Derulăm proiecte în care se utilizează materiale compozite cu nanoparticule de grafen în textile, soluţii de mediu, de decontaminare, pentru drumuri, cauciucuri, vopsele, baterii de toate mărimile etc. Directa Plus foloseşte o metodă pe care a brevetat-o pentru a produce „Graphene Plus” (G+®), un proces care NU implică utilizarea de substanţe chimice sau solvenţi şi se bazează doar pe tratamente fizice ale grafitului natural. Prin urmare, procesul este extrem de sustenabil, de prietenos cu mediul, iar produsele rezultate nu conţin elemente ce pot polua aerul, solul sau apele. Produsul nostru, G+®, este cea mai pură şi cristalină formă de nanoplachete de grafen: fiecare gram de grafit este transformat direct într-un gram de Graphene Plus, care poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicaţii industriale şi comerciale. O astfel de aplicaţie este reprezentată de Grafysorber®, un grafit super-expandat, produs printr-o tehnologie proprie, brevetată, capabil să absoarbă de 100 de ori propria greutate, o soluţie ce poate fi utilizată pentru a îndepărta petrolul de la suprafaţa apei şi de pe sol, pentru a preveni răspândirea petrolului, dar şi alte substanţe poluante”, spun reprezentanţii companiei.

Directa Plus a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 7 milioane euro, iar pentru acest an estimează afaceri de 10 milioane euro.

Producţia de Grafysorber® se realizează la fabrica Directa Plus de lângă Milano (Italia), dar are unităţi de producţie şi în România, prin filiala SetCar, din Brăila. În plus, astfel de unităţi de producţie Directa Plus – SetCar pot fi amplasate şi la locaţiile clienţilor, pentru a reduce costurile de transport, deşeurile şi timpii de livrare.

În prezent, unul dintre proiectele sale strategice este utilizărea grafenului pentru productia de baterii.

”De remarcat, o baterie cu grafen se încarcă de cinci ori mai repede decât una litiu-ion şi poate încorpora cu 45% mai multă energie. De aceea dorim să ne implicăm activ şi în România, cu expertiza pe care o deţinem, cu competenţă şi profesionalism. România poate deveni, astfel, un adevărat hub pentru Europa de Est în privinţa grafenului şi pentru diverse produse ce utilizează grafenul, de la decontaminări, la baterii”, mai spune Giulio Cesareo.

 Giulio Cesareo a fondat Directa Plus în anul 2005, la un an după izolarea grafenului de către fizicienii Andre Geim şi Konstantin Novoselov. Compania, cu sediul la Londra şi activităţi de cercetare, comerciale şi producţie în Italia şi în România, este unul dintre producătorii şi furnizorii de produse pe bază de nanoplachete de grafen destinate diferitelor sectoare industriale. Directa Plus este listată la bursa de la Londra din anul 2016.

Din anul 2019, Directa Plus este implicată pe piaţa din România, după ce a achiziţionat 51% din acţiunile companiei româneşti de gestionare a deşeurilor şi decontaminare SetCar. De anul trecut, Directa Plus a devenit unic acţionar al SetCar, după ce a preluat acţiunile GVC Investment.

SetCar SA Brăila are 140 de angajaţi şi este furnizor de servicii inovatoare de mediu, companie specializată în depoluări, ce utilizează cele mai avansate tehnologii în acest domeniu. Compania a fost înfiinţată în 1994 de un grup de specialişti cu experienţă de la Combinatul Chimic Brăila, unul din cele mai mari combinate chimice europene. În prezent, SetCar este deţinută de compania italiană Directa Plus Spa.

SetCar foloseşte una dintre cele mai avansate tehnologii de depoluare din sectorul tratării apelor contaminate cu produse petroliere - Grafysorber®, tehnologie bazată pe grafen. Pentru aceasta, compania a dezvoltat, proiectat, fabricat şi autorizat unităţi mobile, care poate deservi beneficiarii la faţa locului.

SetCar a adoptat conceptul de economie circulară prin proiectarea şi executarea instalaţiilor tehnologice specifice pentru tratarea materialelor periculoase şi reciclarea celei mai mari cantităţi posibile de materii prime.

SetCar a înfiinţat un laborator de analize, care este acreditat RENAR. Laboratorul este folosit pentru cercetări care stau la baza soluţiilor avansate de companie pentru diferite situaţii, punând mare accent pe recuperarea deşeurilor, care ajung, astfel, să devină resurse.

SetCar a colaborat cu companii din România şi nu numai, precum Ford, Automobile Dacia, Petrom, Rompetrol, Liberty Galaţi, Oltchim etc. SetCar a activat şi în străinătate, încluziv pentru FAO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.