Compania croată de petrol şi gaze INA a anunţat luni că intenţionează să investească aproximativ 40 de milioane de euro (46 de milioane de dolari) într-o fabrică de biogaz/biometan care utilizează deşeuri agricole, deoarece încearcă să transforme zona industrială Sisak din centrul Croaţiei într-un centru de energie regenerabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

INA, care a administrat o rafinărie de petrol pe ​​pierderi în Sisak, intenţionează să se autofinanţeze pentru cea mai mare parte a proiectului şi caută totodată cofinanţare prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al Uniunii Europene.

Compania este în prezent în proces de selectare a contractanţilor pentru proiectarea şi construirea instalaţiilor şi de obţinere a aprobărilor interne, scrie publicaţia SeeNews.

A fost identificată o cantitate suficientă de deşeuri agricole pentru instalaţie şi au fost semnate acorduri cu potenţialii furnizori. Odată ce se iau aprobările finale pentru construcţia instalaţiei, contractele comerciale vor fi oferite furnizorilor de materiale.

Construirea acestor tipuri de facilităţi durează de obicei între doi şi trei ani, a menţionat compania.

INA a construit deja o centrală solară de 2,6 MW la Sisak, care este în prezent în exploatare de probă. În plus, compania precizează că ia în considerare şi alte proiecte care implică surse regenerabile de energie.

În mai, INA a lansat testarea unei centrale solare de 10,2 MW in localitatea Virje, în nordul regiunii Koprivnica-Krizevci, parte a eforturilor sale de tranziţie la surse regenerabile de energie. INA a anunţat la acel moment planurile de a explora energia geotermală, de a produce hidrogen verde, de a avansa proiecte pentru stocarea continuă a dioxidului de carbon şi de a evalua potenţialul energiei eoliene în Marea Adriatică.

Grupul de petrol şi gaze din Ungaria MOL este cel mai mare acţionar al INA, cu 49,08% din acţiuni, urmat de guvernul croat cu 44,84%.

Acţiunile INA se tranzacţionează pe Bursa din Zagreb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.